Архив: БГНЕС
fallback

Председателят на парламента в Източна Либия Акила Салех Иса, обяви, че обявеното на 12 януари примирие с международно признатото правителство в Триполи, е "претърпяло крах" и боевете в столицата са подновени, предаде ТАСС.

Иса говори по телевизионния канал "Ал Гад" в Обединените арабски емирства. По думите му властите в източната част на страната и Либийската национална армия начело с Халифа Хафтар са се съгласили на примирие "от уважение към и по молба на руския президент Владимир Путин", съобщи БНР.

Инициативата на Русия и Турция за прекратяване на огъня беше подкрепена от враждуващите сили, обаче през последните дни те взаимно се обвиняваха в нарушаването му. Лидерите на двете страни дойдоха в Москва на 13 януари за преговори.

Премиерът на признатото от ООН правителство на националното съгласие Файез Сарадж подписа споразумението за примирие, но Халифа Хафтар поиска време, за да го проучи, а по-късно напусна руската столица, без да го подпише.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 4 години

Хафтар е 100% зависим от Москва. Армията му е наемна суданци 5000 и руснаци 2000, изцяло въоръжена и снабдявана от Русия. Хафтар само плаща с нефта който се добива в източна Либия. Самият Фахтар няма как да напусне Москва без Москва да го накара да напусне. Явно че Турция обърка плановоете на Русия за Либия, а Турция държи много важен път за снабдяване на руснаците в Сирия и Либия Босфора и когато Турция води военни действия има право да затваря пролива за някои държави по свое осмотрение.

3

Sichtpunkt

преди 4 години

Премиерът на ПРИЗНАТОТО от ООН правителство на националното съгласие ФАЙЕЗ САРАДЖ подписа споразумението за примирие, но Халифа Хафтар поиска време, за да го проучи, а по-късно напусна руската столица, без да го подпише.Напротив, Хафтар е прорусняшки елемент! Сега *** ще пусне хуманните бомбами.Колкото и да твърдите, че този изверг' е американски слуга, никой няма да ви повярва!

2

Платон Фъшкиев

преди 4 години

Тея пичове се забавляват,воюват по бели чорапки и джапанки.Хеьхе,хеххх!

fallback