fallback

Полицията и силите за сигурност на Иран са стреляли с бойни патрони и са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат демонстранти, протестиращи срещу първоначалния отказ на Ислямската република да признае, че е свалила украинския пътнически самолет, показват видеоматериали, качени в интернет и цитирани от Асошиейтед прес.

За инцидента, станал снощи на техеранския площад "Азади" ("Свобода"), засега няма съобщения в държавните медии. Международни правозащитни групи обаче призоваха иранските власти да разрешат на хората да протестират мирно, както повелява конституцията на страната, предаде БНР.

Oще по темата

Въпросните видеоматериали са изпратени до базирания в Ню Йорк Център за човешки права в Иран и по-късно са удостоверени от АП. На тях се вижда тълпа от демонстранти, които се разбягват, след като сред тях пада контейнер със сълзотворен газ. Те кашлят и плюят, опитвайки се да избягат от струйките сълзотворен газ. Една жена се чува да вика на фарси: "Те стрелят със сълзотворен газ срещу хората! Площад "Азади". Смърт на диктатора."

На друго видео се вижда жена, която я изнасят след сблъсъка с полицията, а по земята под нея остава кървава следа. Тези, които са около нея, крещят, че тя е била улучена от боен патрон в крака. Други снимки и видеоклипове от инцидента показват локви кръв по тротоара.

Полицейски части за борба с безредици в черни униформи и каски се събраха по-рано в неделя на площад "Вали е Аср", пред Техеранския университет и на други популярни места в столицата. Членове на Революционната гвардия патрулират града на мотоциклети, масово е присъствието и на цивилни агенти. Хората гледат да минават бързо покрай полицаите, за да не привличат вниманието върху себе си, отбелязва АП.

В изявление на шефа на техеранската полиция, предадено по държавната телевизия и цитирано от Ройтерс, се казва, че полицията не е стреляла срещу протестиращите и че хората й са инструктирани да проявяват сдържаност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

147

Боби

преди 4 години

До АнонименИранците стрелят с бойни патрони по протестиращи: в диктатурите е така.Значи Франция заради протестите на жълтите жилетки е диктатура?Дори съм съгласен че САЩ е диктатура - там полицията стреля дори само да ги погледнеш на криво.

146

Боби

преди 4 години

До АнонименВърнаха ги ако не знаеш - естествено не върнаха оригинала но върнаха заверено нотариално копие.наши изследователи определиха къде физически се намират интересуващитве ни документи и платиха да се издаде копие.

145

Анонимен

преди 4 години

Боли ме фа ра за Пърл Харбър, Липски и руШките архиви.........кога ва тниците ще върнат нашите Български архиви?

fallback