Снимка: БГНЕС
fallback

Канадският премиер Джъстин Трюдо обеща да търси справедливост за жертвите и отговорност от виновните за свалянето на украински пътнически самолет в Иран, при което загинаха всички 176 души на борда, сред които десетки граждани на Канада, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Няма да спрем, докато бъде въздадена справедливост", обяви Трюдо пред 1700 човека на бдение в баскетболна зала към университета в Едмънтън - град, в който са живеели 13 от 57-те загинали при падането на самолета канадци. Видимо развълнуван, канадският премиер се обърна към семействата на жертвите, че не са сами. "Цялата страна е с вас, тази вечер, утре и през годините занапред", подчерта той.

След като първоначално отричаше, Иран призна, че е свалил по погрешка украинския самолет в сряда рано сутринта - броени часове след като нанесе ракетни удари по военни бази в Ирак с американски войници. Повечето от загиналите канадци са били от ирански произход.

Трюдо поиска Канада да участва в разследването на свалянето на самолета.

По-рано вчера около 2000 човека се събраха в университетска аудитория в Торонто, за да отдадат почит на жертвите. "Нищо никога няма да замени тези преждевременно прекъснати блестящи животи. Винаги ще носим тези белези", каза, ридаейки, канадският вицепремиер Кристия Фрийланд.

Иран междувременно е издал визи на осем канадски служители, които да се включат в разследването на свалянето на самолета. Очаква се повечето от хората от екипа да пристигнат в Техеран още днес, съобщи канадският министър на външните работи Франсоа-Филип Шампан, цитиран от Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Киро Х

преди 4 години

Първо на първо, загиналите не са канадци, а цветнокожи имигранти, притежатели на канадски документи за самоличност. Това, разбира се, по никакъв начин не ги прави по-малко хора, но е материален факт, който удобно се премълчава. С цел разбира се! Що се отнася до Трюдо, знаейки го, най-вероятно ще търси справедливост като спретне един мощен гей-парад. За друго го не бива.

8

Фалшива скръб

преди 4 години

Доста фалшиво е да устройваш в спортни зали бдения в памет на загиналите.

7

Mr STARBUCKS

преди 4 години

Ейййй,нашите ч***лмати социалисти се събудиха.И както винаги ,заливат форума с коментари от серията ***. Иран са щастливци,че в самолета е нямало американци.Един само да беше между загиналите и нямате си представа ,още колко ч***лми щеше да отлетят при всевишния.А това, че били свалили самолета по случайност, сценарият идва от КремълЗа смекчаващи вината обстоятелства.Стига да има , кой да им повярва.

fallback