Володимир Зеленски. Снимка: БГНЕС
fallback

Съветът по национална сигурност и отбрана на Украйна проучва версията за поразяване на украинския Boeing при излитането му на 8 януари от летището в Техеран с ракета от зенитно-ракетен комплекс „Тор“ руско производство. Това заяви секретарят на съвета Алексей Данилов, цитиран от ТАСС.

По решение на украинския президент Володимир Зеленски в Техеран е пристигнала държавна комисия, която ще разследва катастрофата на Boeing на „Международни линии на Украйна“ заедно с компетентните органи на Иран.

По думите на Данилов „сред основните версии е поразяване на самолета с ракета от зенитно-ракетен комплекс, включително ЗРК „Тор“, тъй като информация за откриване на отломки от ракета близо до мястото на катастрофата вече се появи в интернет“.

Oще по темата

Освен това, посочи Данилов, се проучва възможността за сблъсък на самолета с безпилотен летателен апарат или друг летящ обект, версии за разрушаване и взривяване на двигател по технически причини, евентуален взрив вътре в самолета в резултат на терористичен акт.

В момента украинската комисия съгласува с иранските власти възможността за отиване на мястото на катастрофата и възнамерява да търси отломки от зенитна ракета.

Зенитно-ракетният комплекс „Тор“ е разработен и приет на въоръжение в СССР през 1986 г. Производството на модифицирани версии на този комплекс продължава и в момента в Русия. Комплексът може да поразява цели на разстояние от 1 до 16 км и височина от 10 м до 10 км. По данни от открити източници комплекси „Тор“ имат на въоръжение армиите на поне 11 държави, включително и Иран.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

140

Анонимен

преди 4 години

Алоу, как е диванници? Гледам, че и от авиокатастрофи разбирате веч?! Що не вземете да се хванете на работа бе?

139

Анонимен

преди 4 години

Украинците са супер пропаднала нация, а ние ги гоним в това отношение...всичко това заради продажността.....не може тука да се набляга само на американския посланик, който вика и напътства боко....нашия ходи да отварят балкански поток, а америкаснкия посланик в същия ден му спретнала седянка...не може с подобна продажност, затова такива държави пропадат

138

Няма виновен

преди 4 години

Тия боинги са *** падат като врабчета що не си карат украинските самолети,а купуват *** на фащ.Те са еднодневки с проблемни двигатели.

fallback