Снимка: БГНЕС
fallback

След убийството на Солеймани, Иран се закани да отвърне на САЩ. Вариантите за ответен удар са много, но какво ще е истинското отмъщение? Според експертите, иранците няма да си спестят ответен удар.

"Иранците трябва да отвърнат. Няма как да няма удар.  Въпросът е дали той ще бъде просто за да бъде успокоен, тоест да се каже "ето, ние отвърнахме", коментира арабистът проф. Владимир Чуков в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той посочи още, че американската армия превъзхожда иранската многократно.

Oще по темата


Според него ключът за избухването на това напрежение е нападението на американското посолство.
"Завъртя се лентата от 1979 година, когато беше свален Джими Картър. Нещо, което му коства втория мандат. Сега имаме същата ситуация", допълни арабистът.

Той е на мнение, че в основната на целия конфликт са парите.

"Приходите от нефта все повече намаляват. Хората си искат тяхното. Преди 2 г. излязоха заплатите на тези хора. Сюлеймани получава годишно 135 хиляди долара. Момчетата, които той рекрутира, получават между 300 и 500 долара, като той им обещава сирийско гражданство", обяси Чуков.

Професорът коментира и срещата на руcкия прeзидeнт Влaдимир Путин cъc cирийcкия държaвeн глaвa Бaшaр Acaд.

Според него руският президент се е разходил по улиците на града, за да покаже всичко е под контрол и няма никакви проблеми.

"Връзката между Путин и Касем Солеймани е повече от лична. Някои анализатори казват, че сега когато Сюлеймани го няма, може би Русия ще се опита чувствително да се разграничи от Иран", посочи Чуков.

По думите му Солеймани е бил медийно инжектиран и е олицетворявал иранската сила и шиитското превъзходство, обгърнато много силно в един антиамерикаризъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Т.Шак

преди 4 години

Отмъщението вече се случи - Иран изстреля ракети по две американски бази в Ирак, но не ги улучи.

52

Анонимен

преди 4 години

В момента България не е държава. Тя не си спазва ангажимента за членство в Евросъюза и е протекторат на САЩ. Управлява се от компрадорския режим на ГРОБ. Всичките им политици начело с ръководните са зависими с компромати за странното им минало и слушкат и Вашингтон и Москва. и Анкара. Ако това продължава скоро евросъюзът ще изхвърли България. Народът живее в инфлация, изпреворваща ръста на доходите.

51

Анонимен

преди 4 години

След окупацията на Ирак икономиката на САЩ не се развива добре, имаше и световна криза. Как да окупират сега и Иран, те ще фалират. Като свалиха Кадафи, та окупираха ли Либия - не либийците ликвидираха амириканския посланник и съсипаха посолството им. Абе наближава времето Сърбия да си върне Косово лекинко с една мълниеносна война

fallback