генерал Касем Солеймани. Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Върховният лидер на Иран Али Хаменей обеща да отмъсти за смъртта на командващия иранските бригади „Ал Кудс“ от Корпуса на стражите на ислямската революция генерал Касем Солеймани.

„Жестока мъст очаква онези, по чиито ръце е останала неговата кръв, както и кръвта на другите мъченици“, се казва в изявление на Хаменей, който обяви тридневен траур във връзка със смъртта на генерала.

Oще по темата

Президентът на Иран Хасан Рохани също обеща да отмъсти на САЩ за убийството на Солеймани. Иран и "свободните страни в региона" ще отмъстят на САЩ за смъртта на иранския генерал Касем Солеймани, убит по-рано днес при американски ракетен удар в Ирак, заяви иранският президент Хасан Рохани, цитиран от Франс прес.

"Няма никакво съмнение, че великата страна Иран и други свободни страни в региона ще отмъстят на престъпна Америка за това ужасно убийство", каза Рохани в комюнике, публикувано в сайта на правителството.

"Мъченическата смърт на Солеймани ще удвои решимостта на Иран да се съпротивлява на американския експанзионизъм и да защитава нашите ислямски ценности", увери иранският президент, цитиран от държавната телевизия, предаде Ройтерс.

По думите на министъра на отбраната Амир Хатами Техеран ще даде „съкрушителен отговор“ на онзи, който стои зад убийството на командира.

Командващият бригадите „Ал Кудс“ Касем Солеймани беше убит вечерта на 2 януари. Заедно с него са загинали няколко лидери на шиитските бойци в Ирак „Ал Хашд аш Шааби“.

От Пентагона заявиха, че ударът на летището в Багдад е бил извършен по заповед на президента Доналд Тръмп.

Във Вашингтон считат убития Солеймани за причастен към атаки на базите на коалицията и американското посолство в Багдад.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф нарече убийството на генерал Солеймани акт на международен тероризъм. Министерството изрази решителен протест пред Вашингтон, предаде РИА Новости.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Здрав мен...

преди 4 години

Пичове, те ся стана страшно! Мирише на война! Бах'мааму, баххх... Тоя *** Доналд се прави на много силен, но Иран не е Сирия! Дано се разсъхнат нещата,иначе не ми се мисли!

45

Анонимен

преди 4 години

До ТамплиерТи ако си мислиш, че САЩ имат нещо общо с Христа, се намираш в дълбока и опасна заблуда.Ако имаха, нямаше да вършат такива работи. Техният бог са парите. Всички проблеми с унищожени и плячкосани държави стават заради тяхната алчност.Не гледай, че на доларите пише In God we Trust. Всеки може всичко да каже, ти гледай действията дали са християнски!

44

Тамплиер

преди 4 години

Става ли дума за това на чия страна съм. То винаги на страната на Христа. Даже и да не е най правилната. Точка. В случая съм за САЩ.

fallback