Снимка: Pixabay

Тази година централните банки намалиха лихвите си, за да се справят със забавянето на икономиката, което беше предизвикано от търговската война и последващия спад в производството, съобщиха от Bloomberg TV Bulgaria.

Финансови институции като Федералния резерв, увеличиха лихвите през последната една година, с цел създаване на възможности за разхлабване на фона на най- слабия растеж след финансовата криза. Други като Европейската централна банка, се оказаха в друга позиция и се принудиха да пратят лихвите на отрицателна територия.

Възможна е 2020 г. да е по- спокойна за паричната политика.Фискалните стимули на места могат да подкрепят икономиката, а перспективите за растеж изглеждат малко по-добри.

Докато големите централни банки могат да оставят паричната си политика непроменена, други, особено на развиващите се пазари, ще трябва отново да понижат основните си лихви.

Bloomberg Economics направи преглед на най- големите и важни централни банки

Федерален резерв на САЩ

Лихва по федералните фондове (горна граница): 1.75%

Прогноза за края на 2020 г.: 1,75%

Управителят на Фед Джером Паулъл потвърди, че лихвените проценти ще се задържат на досегашните си нива, като на 11 декември уточни, че сегашната позиция „вероятно ще остане подходяща“, освен ако перспектива на Фед за икономиката не претърпи съществвена преоценка.

Заради напрежението на паричните пазари, централната банка на САЩ се принуди да направи покупки на държавни ценни книжа. Някои инвеститори твърдят, че ще е необходимо да се разшири обхватът на тези покупки до краткосрочни ценни книжа. Пауъл заяви, че от банката е са готови за предприемане на такава стъпка, но ако е необходимо ще направят и това.

Европейска централна банка

Депозитна ставка: -0.5%

Прогноза за края на 2020 г.: -0.5%

ЕЦБ възнамирява отново да засили стимулите, ако се налага, но официални представители на банката обявиха публично, че предпочитат пауза, след като през септември Марио Драги обяви спорния пакет за подпомагане на забавящата се икономика в еврозоната.

Банкерите все повече обръщат внимание на страничните ефекти от отрицателната лихва, сред които са и рисковете за финансова стабилност. Новият оправител на ЕЦБ Кристин Лагарад обеща да включи отрицателните лихви в първия стратегичеки преглед на паричната политика от 2003 г. насам.

Икономисти и инвеститори очакват лихвите да се задържат, както са в момента, а количествените улеснения да продължат през 2020 г., дори и след това. Централната банка може и да бъда изправена пред изпитания, ако икономиката тръгне надолу заради несигурността на търговския фронт, срива и прехвърляне на спада в производството на сектора на услугите.

Но централната банка все още може да бъде подложена на изпитания, ако икономиката залитне в посока надолу заради несигурността на търговския фронт, срива или прехвърляне на спада в производството към сектора на услугите.
 

Цялата статия можете да прочетете ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase