Снимка: Bulgaria ON AIR

2019 година бе повратна в борбата с пластмасовите отпадъци, които са глобален проблем. Тъй като повечето евтини пластмасови продукти за еднократна употреба не могат да се рециклират, а след като се изхвърлят, разграждането им отнема стотици години, те замърсяват околната среда за много дълъг период от време.

По данни на Европейската комисия повече от 80% от отпадъците по плажовете са от пластмаса. Това наложи взимането на някои по-категорични мерки в борбата с пластмасовата криза, пише в свой анализ Investor.bg.

На 21 май Съветът на ЕС одобри въвеждането на нови ограничения за 10 продукта от пластмаса за еднократна употреба, за които съществуват заместители. Целта е да се намали количеството на най-изхвърляните предмети от пластмаса, които са и сред десетте най-често срещани замърсители по европейските плажове.

Още по темата

До 2021 г. в ЕС ще бъдат забранени пластмасовите вилици, ножове, лъжици и пръчици за хранене, чинии, сламки, клечки за уши, дръжки за балони от пластмаса, както и киселинно разградими пластмаси и съдове за храна, както и чаши от полистирен. Държавите в ЕС се споразумяха до 2029 г. да постигнат целта от 90 % разделно събиране на пластмасови бутилки, както и за най-малко 25 на сто преработка на пластмасовите бутилки до 2025 г. и 30 на сто до 2030 г.

Канада има план да се откаже от найлоновите торбички, сламките и пластмасовите пръчки до 2021 г. САЩ на свой ред се готвят да забранят пластмасовите бутилки в обозримо бъдеще.

В Германия забраната на съдовете за хранене за еднократна употреба, сламките или клечки за уши, изработени от пластмаса, която прие Европейската комисия, явно не е достатъчна. В борбата срещу пластмасовите отпадъци министърът на развитието на Германия призова за незабавна забрана на пластмасовите торби. Той се позовава на африканските страни, които вече са забранили найлоновите торбички.

Освен приемането на забрани, ЕС търси и варианти как да се изработват стоки от преработена пластмаса. На 22 септември тази година над 100 представители на обществения и частния сектор подкрепиха целта до 2025 г. 10 милиона тона преработена пластмаса всяка година да се използват за производството на нови стоки в ЕС.

Целият анализ четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase