fallback

Американският вицепрезидент Майк Пенс направи днес необявено предварително посещение в Ирак, предаде Асошиейтед прес.

Пенс пристигна в Ирак на борда на военен самолет Боинг С-17, за да остане в тайна визитата му в конфликтния район. Самолетът се приземи в Ербил, където вицепрезидентът се срещна с президента на Иракски Кюрдистан Нечирван Барзани.

Визитата на Пенс има за цел да увери иракските кюрди, че САЩ продължават заедно с тях борбата срещу терористичната организация "Ислямска държава", след като сирийските кюрди бяха изложени миналия месец на турска военна офанзива - последица от нареденото от президента Доналд Тръмп изтегляне на американските сили от Сирия, отбелязва Асошиейтед прес.

На срещата с Барзани Пенс заяви, че приветства възможността от името на президента Тръмп да припомни за силните съюзнически връзки между САЩ и кюрдите в региона. Вицепрезидентът подчерта, че съюзът между САЩ и кюрдите е гаранция, че "Ислямска държава" или друга екстремистка организация няма отново да превърне региона в свой бастион.

Според високопоставен американски служител посещението на Пенс има за цел както да насърчи иракските кюрди да останат в съюза със САЩ, така и да увери подкрепящите кюрдската кауза американци, че правителството на Тръмп продължава алианса си с кюрдите.

Нечирван Барзани благодари на Пенс за американската военна подкрепа в борбата срещу "Ислямска държава" и подчерта, че визитата на вицепрезидента точно в този момент е важен сигнал за продължаващата подкрепа на Вашингтон за Кюрдистан и Ирак.

По-рано днес Майк Пенс посети американските войници във военновъздушната база "Айн ал Асад", Западен Ирак, от която силите на САЩ започнаха миналия месец операцията в Сирия, довела до смъртта на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади.

"Вие сте най-добрите сред нас", каза Пенс на войниците от базата. Той заяви, че правителството на Тръмп работи за увеличаване на заплатите на войниците и намекна, че продължаващото разследване за импийчмънт във Вашингтон забавя този процес. "Пристрастната партийна политика и безкрайните разследвания бавят нещата във Вашингтон", каза Пенс.

Американският вицепрезидент разговаря по телефона с иракския премиер Абдел Абдул Махди, след като иракският лидер отклони предложението му да се срещнат в базата "Айн ал Асад".

В разговора си с премиера Пенс е призовал за сдържаност с демонстрантите при протестните прояви в Ирак. Абдел Абдул Махди е изразил съжаление за насилието, съпътстващо демонстрациите. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 4 години

Стига с тая ид бе. Всички знаем че и ид и сдс са саздадени и спонсорирани от краваритр. Чрез които по някакъв начин ограбват петрола като крайна сел.Ако и в България имаше петрол и тука щеше да има терористи и миротворци.Да не говорим пък че златото ни се изнася за без пари

6

Анонимен

преди 4 години

Някой е надраскал новина, без да си има дори и слаба представа за какво говори. Кюрдите в северн Ирак са съюзници на Турция. Техните въоръжени сили се наричат "пешмерга" и са тренирани и въоръжени от страна на Турция. Докато организацията СДС е сирийският клон на ПКК и са враждебно настроени срещу привителството на Барзани. В същото време правителството на Барзани не подкрепя терористите на СДС в Сирия и се дистанцира от тях.

5

Анонимен

преди 4 години

Изглежда петрола и войната винаги вървят ръка за ръка - и който не се включи доброволно с каквото е необходимо... е ще бъде убеден по някакъв начин.

fallback