Снимка: архив, Reuters
fallback

Бивши следователи, натоварени с разследване на обвинения срещу британските въоръжени сили за извършени военни престъпления, обвиниха армията, че е прикрила убийства и изтезания на цивилни в Ирак и Афганистан. Това съобщиха в. "Таймс" и Би Би Си, предаде Франс прес.

Британското министерство на отбраната отхвърли тези обвинения.

Двете медии са събрали показания от десетина бивши членове на органи, натоварени със задачата да разследват евентуални случаи на нарушаване на човешките права от страна на британската армия. Правителството сложи край на тези разследвания през 2017 г.

Един от тях, цитиран от "Сънди таймс", каза, че е имало "нарастващ натиск от страна на министерството на отбраната за затваряне на тези досиета възможно по-скоро".

В статията на "Сънди таймс" се съобщава за убийствата на три деца и един младеж в Афганистан през 2012 г. от войник на специалните сили, без да му бъдат повдигнати обвинения. Съобщава се за насилие срещу затворници през 2003 г. в иракския град Басра, довели до смъртта на поне един човек.

Един от бившите следователи каза в интервю за предаването "Панорама", което ще бъде излъчено тази вечер по Би Би Си, че министерството на отбраната не е имало намерения да повдига обвинения на войници, освен ако не е било крайно необходимо, предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 4 години

В Ирак действаха частни американски въоръжени лица, не армия.По този начин не можеха да попаднат под ударите на международното право когато вършат престъпления. Англичаните малко са закъснели.Натам отиват нещата навсякъде, въоръжени наемници за определени пари и определена мисия, за да не може никой да ги сочи после с пръст, че са военнопрестъпници.Поинтересувайте се и не пишете -филски и -фобски глупости.

22

човек

преди 4 години

Наистина, наивно е да се мисли, че съществува армия по света, която да е с висок морал и съзнание.Всяка армия е извършвала и извършва още престъпления.Бил съм в казарма и нищо хубаво не съм видял от нея.Две години загубени.Идиoтcкото тук е, когато разни русофили седнат да ни обясняват, как Съветската Армия била много съзнателна.Германците са изпаднали в ужас при превземането на Германия.Американските войници също не са били ангелчета обаче.Масовите изнасилвания са били ежедневие.

21

Анонимен

преди 4 години

Затова човешката раса не заслужава ношичко... Айде по бързайте с бом ите, че да се свършва!

fallback