Ево Моралес. Снимка: Reuters
fallback

Президентът на Боливия Ево Моралес обяви оставката си под натиска на армията и на обществото след победата на президентските избори, след които избухнаха кървави протести и бяха отправени обвинения в изборни измами, съобщи Асошиейтед прес.

Решението бе взето, след като Моралес предложи да бъдат произведени нови избори, а главнокомандващият на въоръжените сили го призова в национален ефир да се оттегли.

"Изпращам писмото с оставката си на Законодателното събрание на Боливия", каза 60-годишният социалист. Той нарече оттеглянето си "преврат".

Още преди Моралес да завърши изявлението си в ефира на националната телевизия, хора започнаха да надуват клаксоните на колите си в Ла Пас и други градове и излязоха по улиците да празнуват, развявайки боливийски знамена и гърмейки фойерверки.

Oще по темата

„Това не е Куба, нито Венецуела. Това е Боливия и Боливия е уважавана", скандираше група демонстранти в столицата.

"Празнуваме, защото Боливия е свободна", каза демонстрант край президентския дворец.

Не е ясно кой ще наследи Моралес. Вицепрезидентът му подаде оставка, както и председателят на Сената.

Моралес бе първият президент от коренното население на Боливия и се задържа на власт 13 години и 9 месеца, припомня БТА.

"Дадохме урок на света, утре Боливия ще бъде нова страна", каза пред журналисти лидерът на опозицията Карлос Меса.

Председателката и заместник-председателят на Върховния избирателен съд в Боливия бяха арестувани по обвинения в измами, извършени по време на изборите на 20 октомври, съобщи полицията, цитирана от ДПА.

Мексико предложи убежище на Моралес, съобщи мексиканският външен министър Марсело Ебрард, цитиран от Франс прес.

Кубинският президент Мигел Диас-Канел осъди "жестокия и подъл държавен преврат на десницата срещу демокрацията в Боливия", новоизбраният аржентински президент перонист Алберто Фернандес и венецуелският президент Николас Мадуро също заклеймиха "държавния преврат".

Колумбия поиска извънредна среща на постоянния съвет на Организацията на американските държави "за намиране на решение на сложната институционална ситуация" в Боливия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Мунчо

преди 4 години

На новите избори резултатите ще са: за опозицията-24%, за Моралес-25%, за ГЕРБ-51%

18

Анонимен

преди 4 години

До да,ама неима има доста кока,ако незнаеш

17

преди 4 години

Ей сега ще разреша конституционната криза изберете за президент мене бе аз ще нахраня гладните ще напоя жадните и всички ще освободя от всичко богатите от парите им бедните от къщите и колите им народа от държавата му и на всички ще помогна.Но понеже мисля че от всички най-беден гладен и поробен съм аз първо ще взема всичко за мен гласувате за партия Хайдук ние ви освобожадаваме и спасяваме от всичко и го слагаме на нас купуването и продаването на гласове е ежедневие

fallback