Снимка: архив, Reuters
fallback

Петнайсет нападатели, един полицай и един военен са убити в Таджикистан при атака срещу поделение на таджикистанските граничари, съобщи вътрешното министерство на централноазиатската страна, предаде Франс прес.

Нападението е извършено от активисти на групировката "Ислямска държава", дошли от Афганистан. Аатаката е станала в 03.23 ч. местно време (22.23 снощи по Гринуич) близо до границата с Узбекистан, на около 50 км от столицата Душанбе. Това заявиха таджикистанските власти, предаде Франс прес.

Граничарите са отвърнали на огъня и са ликвидирали 15 от нападателите, а четирима са арестувани.

Загинали са един войник от поделението и един полицай.

Унищожени са и четири коли на нападателите, информира министерството, придружавайки комюникето със снимки, показващи опожарени автомобили на черен път.

Днес в Таджикистан се чества Денят на конституцията, който е обявен за неработен.

Страната, станала независима държава след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., от самото начало се бори с ислямистки и джихадистки въоръжени движения.

В беден Таджикистан - страна с предимно сунитско население, граничеща с Афганистан,се водеше кръвопролитна гражданска война между прокомунистическата власт и бунтовници - мюсюлмански фундаменталисти, в която от 1992 до 1997 г. загинаха над 100 000 души.

От десетилетия вече в цяла Централна Азия редовно се стига до въоръжени сблъсъци; възходът на радикалния ислямизъм в региона много тревожи петте държави от региона - Таджикистан, Киргизстан, Казахстан, Туркменистан и Узбекистан.

В Таджикистан например пламват два кръвопролитни бунта в затворите: единият, през ноември 2018 г. взема 26 жертви, а другият, през май 2019 г. - 32. Подбудителите са затворници - активисти на групировката "Ислямска държава".

Заради засилването на ислямистите бившата съветска република взема радикални мерки от 2015 г. насам - принуждава хората да си бръснат брадите или започва кампания срещу носенето на хиджаб от жените.

От 1992 г. Таджикистан е управляван с желязна ръка от един и същ президент, Емомали Рахмон.

Но мрачните икономически перспективи на страната и повсеместната корупция тласкат мнозина млади хора в емиграция или към радикализация, а понякога се съчетават и двете.

Според руските тайни служби между 2000 и 4000 жители на Централна Азия са влезли в редиците на джихадистите в Ирак и Сирия, добавя АФП, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Я

преди 4 години

Нали уж я унищожиха тази групировка?Далавера на САЩ и Русия,я да спрат да им продават оръжия ,с прашки ли ще се стрелят?Ама парите са по важни от човешкия живот.

10

Анонимен

преди 4 години

До Victimized"САЩ видяха, че в Сирия удариха на камък..."На камък ли удариха, или на петрол последно, че не смогвам да ви следя опорките?

9

Каракольо

преди 4 години

Ислямистите са наемни войници/агенти на петролните гиганти.Жертвите на ИД са 99% мюсулмани.ИД е анти ислямско и анти руско творвние

fallback