Снимка: архив, Reuters
fallback

Лидерът на групировката Сирийски демократични сили (СДС) благодари на Русия, че е спасила кюрдския народ от бича на войната със сключването на споразумение, сложило край на турското настъпление, предаде Франс прес.

Мазлум Абди каза в телефонен разговор на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, че има резерви по някои аспекти на споразумението, но призова за задълбочен диалог с Русия, се казва в комюнике на СДС.

Oще по темата

Шойгу заяви, че Русия ще обезпечи сигурността по сирийско-турската граница и добави, че хората от населените места, живеещи в 30-километровата зона от границата, няма да е необходимо да напускат домовете си. Гаранти на тяхната безопасност ще бъдат подразделенията на руската военна полиция и сирийските гранични служители, каза руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Във вторник президентите на Русия и Турция приеха меморандум на среща в Сочи за урегулиране на ситуацията в Североизточна Сирия, припомня БТА. Съгласно документа руска военна полиция и сирийски военни ще охраняват граничната зона, а кюрдските формирования получават 150 часа да освободят напълно 30-километровата зона от турската граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

пп

преди 4 години

До 3 Нищо новоКогато въпросът касае физическото оцеляване, политическите амбиции могат да се преместят на по- заден план. Да се възстановят, наберат сили и след време ще пробват пак.

21

до Петльо кажи им

преди 4 години

Заради първото ти изречение "Русия пък къде се бута?" имаш маса минуси. Иначе си 100% прав. И аз така -сложих ти минус, а като дочетох до края видях, че си за ОГРОМЕН ПЛЮС. Имаш го от мен и не само.

20

!!!!!!

преди 4 години

ердоган държеше коридор контролиран от сина му за сирийския петрол, и уж че разгонвал кюрдски "терористи" всъщност пазеше този коридор. Тръмп го изрита от там, петрола го държат сега кюрдите под контрола на сащ разбира се и бай ердо място не може да си намери.Русия получава асад и в замяна спира ердо да не удря "терористите" кюрди т.е. да не им пипа петрола.другото е цирк на ердоган за пред света

fallback