Снимка: Reuters
fallback

Няколко дни след като президентът Доналд Тръмп нареди американските войски да се изтеглят от Северна Сирия, той е написал писмо на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган с предупреждение, че ако нахлуе в Сирия, ще бъде запомнен завинаги в историята "като дявол", съобщи Асошиейтед прес и БТА.

"Не бъдете корав. Не бъдете глупак", "ще изготвим добра сделка", е казал Тръмп в писмото от 9 октомври, за чието съществуване стана ясно вчера.

Oще по темата
"Не искате да бъдете отговорен за избиването на хиляди хора и аз не искам да бъде отговорен за унищожаването на турската икономика, което ще направя (ако е необходимо)", допълва американският президент.

Министърът на финансите на САЩ Стив Мнучин съобщи вчера, че се готвят нови санкции срещу Турция, ако не се постигне споразумение за спиране на огъня в Северна Сирия, предаде Франс прес.
Той заяви пред журналисти, че санкциите могат да засегнат турски министерства или промишления сектор. Списъкът с потенциалните мишени на санкциите е бил предаден на държавния секретар Майк
Помпейо и на вицепрезидента Майк Пенс, които ще се срещнат с Ердоган в Турция.

Русия - балансьор. Ердоган няма да пусне бежанците

Тръмп също каза на вчерашната си пресконференция с италианския президент Серджо Матарела, че ако Пенс не се споразумее с Ердоган по сирийския въпрос, САЩ ще наложат опустошителни санкции на Турция.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпейо заминаха за Турция, за да водят преговори за спиране на огъня в Северна Сирия. Вицепрезидентът ще се срещне днес с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, който досега отхвърля всеки опит за договаряне на временно примирие.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН изрази безпокойство от опасността от влошаване на хуманитарната ситуация в североизточната част на Сирия и от потенциалното бягство на бойци на "Ислямска държава" от контролираните от кюрди затвори. В единодушно приетото от 15-те членки на Съвета за сигурност изявление обаче не се споменава турското настъпление срещу сирийските кюрди, започнало преди седмица.

То принуди десетки хиляди цивилни да избягат от боевете и породи тревога за съдбата на хиляди бойци на радикалната ислямистка групировка, държани в кюрдски затвори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 4 години

Тръмп поне е прям. Не цепи басма.

37

Анонимен

преди 4 години

Добре а що не го дават 1кьм1 превода.Това е отношение между президенти или между два мафиотски клана.Между другото след унижението се решило за отговор да се почне операцията.

36

Анонимен

преди 4 години

Ако САЩ реши да направи това Турция така или иначе ще и остане един изход -война.Америка ще трябва да дойде да воюва тук като съсредоточи войски в БГ и Гърция ..От Ирак ще съсредоточи пък на юг свои армии .Русия обаче ще помогне ли на Турция .Ако да това е ТСВ .Сърбия ще ни нападне като руски съюзник .ЕС ще падне и ще се раздели ! Италия ще подпомогне САЩ ,но Германия и Франция няма да помръднат докато не видят какво ще стане .Англия е ясна.

fallback