Майк Помпео. Снимка: архив, Reuters
fallback

Антиутопията на Джордж Оруел "1984" се превръща в реалност в Синцзян, където китайските власти държат в лагери над 1 милион представители на мюсюлманското малцинство уйгури, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Помпео обвини Китайската комунистическа партия, че е задържала и малтретира над 1 милион уйгури. "Романът на Джордж Оруел "1984" се превръща в реалност там", подчерта той в реч на среща на християнска организация в Нашвил, щата Тенеси.

Държавният секретар на САЩ призова Националната баскетболна асоциация (НБА) "да признае това".

В петък миналата седмица избухна криза между Китай и НБА, след като главният мениджър на баскетболния отбор "Хюстън Рокетс" Дарил Мори изрази в Тwitter подкрепа за продемократичните протести в Хонконг.

Впоследствие Мори изтри своя туит, но той бе определен от китайски медии като поредния пример за западната намеса във вътрешните работи на страната. Самата НБА първоначално каза, че е "дълбоко разочарована от неуместните изказвания" на главния мениджър на "Хюстън Рокетс", но след като бе подложена на критики от американски конгресмени, отказа да се извини и заяви, че продължава да подкрепя "свободата на словото".

Китай е един от най-големите пазари за НБА, оценяван на над 4 милиарда долара годишно.

"Всичко това започна с един туит. Мисля, че Китайската комунистическа партия може да понесе един изолиран туит", каза по-късно Помпео в Нашвил в интервю за местна телевизия.

Държавният секретар подчерта, че китайските компании в САЩ са свободни да критикуват американските политически решения. "Американските компании би трябвало да поискат да им бъдат предоставени същите права" в Китай, предположи той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Бай Иван

преди 4 години

Държава вкарвала в резервати и избила милиони коренни жители, дава акъл за чужди нарушения, малко е нелепо, те какво искат с прегръдки и меченца да се действа като в ЕС и всеки месец убити в атентати ;) ?!?!

23

Анонимен

преди 4 години

Ех тия Китайци,като си нямат "почивни" домове тип Гуантанамо,направо са за критика от всякъде!

22

Анонимен

преди 4 години

Навремето Рейгън притискаше комунистите много здраво за спазване правата на човека и ги правеше на луди заради това. Сега нещастници като Тръмп се грижат единствено за собственото си его и за очерняне на политическите си противници. Китайците търгуват с органите на убитите уйгури от тези лагери за което получават кървави пари и потупване по рамото от пишман политици като Тръмп и Помпео.

fallback