Снимка: Reuters

"Отваряме портите и пращаме 3,6 милиона бежанци към вас", с тези думи Ердоган заплаши Европа. Но ще го направи ли?

"Това е закана, не заплаха, Ердоган говореше на "ти" с ЕС. Истината е, че бежанците няма как да наброяват 3.6 милиона" каза в студиото на Bulgaria ON AIR Славчо Велков, депутат от БСП.

По думите му някои бежанци били на свободен режим, някои придобили статут, с който могат да гласуват. Това по-скоро бил добре премерен политически ход, който съдържал закана в себе си.

"Второто му послание е, че ще прави зона за сигурност - межди 13 и 15 хил. кв. метра. В нея не могат не 3.6 милиона, а и 1 милион бежанци да бъдат събрани. Ще бъдем свидители на много интересни събития", коментира още той.

Според него само за 1 ден и половина около 70 хил. души са напуснали родните си места в Сирия, ако продължават нещата с това темпо, можело да стигнат и 1 милион души. 

От думите му стана ясно, че Иран няма да се остави интересите ѝ да бъдат накърнени, както и, че вече сме свидетели на активизиране на терористичната дейност в Европа.

"Мисля, че за съжаление ще видим нови атентати на Стария континент", подчерта Велков.

"В този момент ескалира напрежението, а засега Русия реагира както ЕС и САЩ - казва, че не бива да има жертви и не е правомерно случващото се", подчерта оща събеседникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase