Снимка: БТА

Кандидатът за еврокомисар по земеделието Януш Войчеховски не издържа изпита пред комисията по земеделие в Европейския парламент и ще трябва да отговори на допълнителни въпроси. Това стана ясно след продължилото три часа изслушване на номинирания от Полша кандидат, който е бивш евродепутат и настоящ член на Европейската сметна палата.

След препитването представителите на политическите групи в комисията обявиха, че не са доволни от представянето на Войчеховски и ще поискат той да изясни писмено част от позициите си, като се яви на повторно препитване на 14 октомври.

Според членове на земеделската комисия полският кандидат е бил слабо подготвен по сложната материя на Общата селскостопанска политика, не е могъл да навлезе в дълбочина по зададените му въпроси и се е опитвал да се измъкне от тях като е повтарял, че е отворен за диалог с парламента.

Войчеховски е първият от 26-мата кандидати за еврокомисари на бъдещия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, който е върнат на поправка.

Кандидатите от Румъния и Унгария Рована Плъмб и Ласло Трочани пък не бяха допуснати до изслушване, след като правната комисия на Европейския парламент установи, че те са скрили финансова информация, която ги поставя в конфликт на интереси.

Плъмб, която трябваше да отговаря за транспорта, не беше декларирала заеми към румънски банки за почти 1 млн.евро, а Трочани - приходи от правната си кантора, която е работила като защитник на унгарското правителство.

Фон дер Лайен поиска Букурещ и Будапеща да й предложат нови кандидати. Унгария веднага номинира за комисар по разширяването посланика си към ЕС в Брюксел Оливер Вархали. Днес и Букурещ даде ново име - на евродепутата Дан Ника. Фон дер Лайен обаче е поискала да й бъде дадена кандидатура на жена, за да не се наруши балансът на половете в Комисията.

Така социалдемократическото правителство на Румъния трябваше да предложи трето име и това е държавният секретар по европейските въпроси и зам.-външен министър Мелания-Габриела Чот. Чот беше делегиран министър по време на първото румънско председателство на Съвета на ЕС, което приключи през юни. Тя ще бъде предложена на парламента за одобрение като комисар за транспорта.

Вархали и Чот ще се явят на прослушване пред външната и пред транспортната комисия след 2 седмици.
Новата Европейска комисия може да бъде гласувана, само ако всички кандидат-комисари бъдат преценени като компетентни да заемат постовете си от ресорните комисии в Европарламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase