Снимка: БТА
fallback

Саудитска Арабия няма да добива около три милиона барела петрол дневно в продължение на месец, като това е половината от общия обем, чието производство е възпрепятствано от атаките срещу големи петролни съоръжения в страната. Това предаде Франс прес, цитирайки доклад на компанията за анализи Ес енд Пи Глобал платс
(S&P Global Platts).

В събота през нощта предприятия на петролния гигант Сауди Арамко (Saudi Aramco) в източната част на Саудитска Арабия бяха атакувани от 10 безпилотни летателни апарата. Йеменските бунтовници хуси поеха отговорността за нападенията.

Засегнат е най-големият в света нефтопреработвателен комплекс край град Абкаик, където има много западни специалисти, а също и нефтопреработвателният завод в района Хурайс, където се намира второто по-големина петролно находище на кралството, припомня ТАСС. След нападенията избухна силен пожар.

Атаките предизвикаха съкращаване на добива на Саудитска Арабия с 5,7 милиона барела дневно, което е 6 процента от световното производство, припомня БТА.

Сауди Арамко уведоми някои клиенти за отсрочка на по-рано планираните доставки заради проблемите, свързани с нападенията, съобщи агенция Булмбърг, цитирана от ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

мачу- пикчу

преди 4 години

ХУСИ КАТО ХУСК-ВАРНА

5

Анонимен

преди 4 години

уж иран,сега пък йемен,работата ми става ясна,краварчетата са платили на някой да извърши атаката,че да си дигнат печалбите

4

До Лунгура

преди 4 години

Ставате смешни вече с Борисов!Той е виновен и за топенето на полярния лед... Писна ми да чета простотиите ви... Под статия за рафинериите в Саудитска Арабия. Каква е алтернативата на Борисов?Нинова и червения цъpвyл Радев?Изберете си ги - и само след половин година - воят ще е голям!

fallback