Снимка: Reuters
fallback

САЩ са готови да отговорят на нападенията срещу саудитски петролни инфраструктури, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Франс прес.

Има причини да вярваме, че знаем кой е виновникът, готови сме да отговорим, но ще изчакаме саудитското кралство да ни каже кого смята за отговорен за тази атака и под каква форма да реагираме, написа Тръмп в Twitter.

Oще по темата
Йеменските бунтовници хуси поеха отговорност за атаките срещу петролни инсталации на саудитския гигант "Арамко".

В събота американският държавен секретар Майк Помпейо обвини Иран, че стои зад атаките. Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави нарече тези обвинения "абсурдни".

Цените на петрола се увеличиха с над 10 процента днес след извършените в събота нападения срещу петролна инфраструктура, намалила наполовина производството на Саудитска Арабия, съобщи "Блумбърг". В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол с доставка през октомври поскъпна с 5,38 долара (или с 9,81 процента) до 60,23 долара за барел.

Лондонският сорт Брент от Северно море повиши цената си с 6,65 долара (или с 11,04 процента) до 66,87 долара за барел.

Тръмп пък съобщи, че е разрешил отпускането на петрол от Стратегическия петролен резерв на САЩ, ако се наложи стабилизиране на пазарите след нападението срещу саудитските нефтени съоръжения.

Тази мярка може да предотврати скок в цените на петрола, след като атаката доведе до спирането на над 5 процента от дневното производството на суров петрол в света. Резервът от стотици милиони барели суров петрол е бил използван само три пъти, последният от които през 2011 г. заради боевете в Либия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 4 години

На Тлъмп изобщо не му достига куража да започне война. Той допусна груба стратегическа грешка като отстрани съветника си Болтон заради това че го е съветвал на всяка цена да удари Иран. Сегашните му изцепки са само да сплаши Иран повече да не прави така. Естествено че Иран отново ще направи така като този път ще атакува не с 20 а със 120 ракети. Президенти от ранга на Рейгън или Буш старши и младши никога нямаше да допуснат такава подигравка със САЩ. Биха размазали моллите за една нощ.

22

А сега сериозно

преди 4 години

Ако Тръмп изшамари Иран с някое избомбване, то ще е с явна доказана причина. Война обаче няма да започва. Избийте си тези надежди от главите.

21

А сега сериозно

преди 4 години

До да беНе знам какво знаеш. Но Тръмп не е като предните президенти. Нито иска война, нито да сменя правителства с сатрапиите ако народа си ги търпи, нито иска да изнася ултра либерализъм там където няма шанс да вирее.Нито пък ВПКатата могат да го преметнат с разни постановки, за да почне безмислени войни. Тъй че, не обобщавай с изтъркани мантри.

fallback