Снимка: БТА
fallback

Британският министър-председател Борис Джонсън възнамерява да свика предсрочни избори преди Брекзит, ако парламентът нанесе поражение на правителството заради плана на премиера за излизане на Великобритания от Европейския съюз, съобщи в. "Сън", цитиран от Ройтерс.

Според британското издание Джонсън може да свика избори още в сряда и иска те да се състоят преди срещата на върха на ЕС, предвидена за 17 октомври.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън каза, че твърдо подкрепя свикването на общи избори във Великобритания, стига те да бъдат произведени преди планирания за 31 октомври Брекзит, предаде Асошиейтед прес.

Стърджън заяви в Туитър, че напълно одобрява произвеждането на избори, "но те трябва да бъдат преди 31 октомври".

"Депутатите не трябва да позволяват на Джонсън да използва датата като тактика за налагане на Брекзит без сделка", каза тя, пише БТА.

Британската лира днес рязко поевтиня, след като премиерът Борис Джонсън свика министрите си на извънредно заседание, подхранвайки очакванията, че подготвя предсрочни избори, ако тази седмица депутатите гласуват за отлагане на Брекзит, предаде Ройтерс.

Очаква се още утре, през първия работен ден след ваканцията, опозиционните депутати да предложат съответното законодателство.

В днешната търговия курсът на лирата спадна с над 1 процент до 1,2036 долара, което е близо до над двегодишния минимум от 1,2015 долара, отбелязан през август. Спрямо еврото британската валута се обезцени с 0,8 на сто до 91,090 пенса.

Борис Джонсън възнамерява да свика предсрочни избори преди Брекзит, ако парламентът нанесе поражение на правителството заради плана на премиера за излизане на Великобритания от Европейския съюз, съобщи в. "Сън", цитиран от Ройтерс.

Според британското издание Джонсън може да свика избори още в сряда и иска те да се състоят преди срещата на върха на ЕС, предвидена за 17 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 4 години

Ще гледам да си поръчам някакави неща до 31.10 че и по-рано ,изгодно е защото има фирми дето ти карат нещата за 2 лв на кило от английско, но май това ще приключи скоро.

23

Анонимен

преди 4 години

Дъpт пpъч, това е фиксинг. Нашите мастити банкери пет пари не дават за него. Ходи се пробвай да купиш от някъде лири по 2,15.

22

Анонимен

преди 4 години

Лирата може и да е рекордно паднала, ама това нашите банки не ги интересува. Ние тука сме безвремие.

fallback