Снимка: Reuters

Амазония продължава да гори, а правителството не може да се справи със стихията. Въпреки наложената забрана за всякакви палежи, нови и нови пожари продължават да избухват. 

Само в първите 48 часа от налагането на забраната, сателитни снимки показаха почти 4 хил. нови пожара в Бразилия , половината от които в амазонската гора, съобщама агенция "Фокус".

От януари до сега в Амазония са избухнали почти 50 хил. пожара, нещо което експертите наричат драматично директно последствие от обезлесяването, инициирано от местните фермери.

Амазонският регион се намира в сухия си сезон на този етап, но експертите отбелязват, че той все пак е по-влажен от други години и подчертават, че пожарите в тропическата гора не са с естествен произход.

Забраната на правителството на президента Жаир Болсонаро може и да идва твърде късно, и според много анализатори е по-скоро политически, отколкото практически жест.

Болсонаро често е поставял под съмнение промените в климата. Той твърди, че фермерите имат нужда от повече земя за да се издържат, като този начин на практика оправдава умишленото обезлесяване на амазонската гора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase