Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

20% от кислорода на Земята се произвежда от джунглата на Амазония, известна като "белите дробове на планетата". Сега я грози опасност да бъде напълно унищожена вследствие на големите пожари, бушуващи на територията на Бразилия и в части от Боливия.

Oще по темата

Редица известни личности апелираха за това, че светът не бива да остава безразличен към случващото се. Готова ли е обаче Бразилия да получи помощ?

"Нещата се завъртяха много неочаквано. Бразилският президент отказа финансова помощ в размер на 20 млн. долара, предложена от Г-7. На фона на подобно световно бедствие цялата ситуация изглежда доста махленска", коментира журналистът Станислава Айви.

Тази сутрин обаче излезе информация, която гласи, че бразилският президент Жаир Болсонаро щял да приеме парите, ако Макрон му се извини.

"Факт е, че социалните мрежи оказват огромно влияние за информираността на хората по света. Защото колкото по-далеч се намираме от една новина, толкова по-малко внимание ѝ се отделя. В случая обаче става въпрос за пожари с такъв мащаб, рефлектиращи на глобално ниво. Влиза се в един цикъл и се задълбочават проблемите с климатичните промени. Затова не можем да не обърнем внимание", отбеляза Божидар Николов от "Грийнпийс-България" пред Bulgaria ON AIR.

Пожарите в Амазонската екваториална гора отново набират сила. Това показват кадри на района, снимани с дрон. В бразилския регион Алтамира камиони цяла нощ пренасяха паднали дървета далеч от опожарените местности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 4 години

Мръсотията е съвсем отделна тема. Една соларна инсталация, на която е замърсена само една част от един панел, намалява производството на ток драстично и организацията в неориенталските страни е такава, че не се отстранява малкият замърсител, а се подменя цялата инсталация. И това им излиза по-евтино, защото иначе ще трябва да я разглобяват, пренасят, връщат, сглобяват-5 типа разходи. Резултат-стотици килограми ***. Да, това не е мръсотия тип конски ***, замърсяването е трайно и комплексно

22

Анонимен

преди 4 години

22, когато говорих обобщено,защото и проблемът е общ за всички хора , вие упорито го свеждахте до БГ ,като ми вменявахте ту думи неизречени от мен,ту мисли,които според вас съм имала предвид.Сега говорих конкретно за БГ,но вие ме пращате в Алпите. Прав сте,че ПРЕДИ се сечеше за отопление само болни и изсъхнали дървета,но сега не е така. Изнася се дървесина от фирми близки до властта,но и вече няма контрол ,за отопление се сече безогледно. Относно ориенталската мръсотия ,в която тънем -замълчахте

21

Анонимен

преди 4 години

Отоплението на дърва у нас не е пречело на горите, докато не започнаха да ги изсичат с цел продажба на дървесина навън. Хората векове наред са се отоплявали с дърва, като са ползвали само сухи и болни. Като искате глобален поглед - Алпите са били също покрити с гори, тези гори наистина са били изсечени за дърводобив, защото това е бил почти единственият начин за парични приходи на тогава бедното планинско население. Българите не сме толкова глупави. Защо не искате залесяване на Алпите?

fallback