Кадър: Bulgaria ON AIR

20% от кислорода на Земята се произвежда от джунглата на Амазония, известна като "белите дробове на планетата". Сега я грози опасност да бъде напълно унищожена вследствие на големите пожари, бушуващи на територията на Бразилия и в части от Боливия.

Още по темата

Редица известни личности апелираха за това, че светът не бива да остава безразличен към случващото се. Готова ли е обаче Бразилия да получи помощ?

"Нещата се завъртяха много неочаквано. Бразилският президент отказа финансова помощ в размер на 20 млн. долара, предложена от Г-7. На фона на подобно световно бедствие цялата ситуация изглежда доста махленска", коментира журналистът Станислава Айви.

Тази сутрин обаче излезе информация, която гласи, че бразилският президент Жаир Болсонаро щял да приеме парите, ако Макрон му се извини.

"Факт е, че социалните мрежи оказват огромно влияние за информираността на хората по света. Защото колкото по-далеч се намираме от една новина, толкова по-малко внимание ѝ се отделя. В случая обаче става въпрос за пожари с такъв мащаб, рефлектиращи на глобално ниво. Влиза се в един цикъл и се задълбочават проблемите с климатичните промени. Затова не можем да не обърнем внимание", отбеляза Божидар Николов от "Грийнпийс-България" пред Bulgaria ON AIR.

Пожарите в Амазонската екваториална гора отново набират сила. Това показват кадри на района, снимани с дрон. В бразилския регион Алтамира камиони цяла нощ пренасяха паднали дървета далеч от опожарените местности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase