Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

След острия международен отзвук президентът на Бразилия позволи на армията да се включи в гасенето на мащабните пожари в Амазония.
Oще по темата
Сателитни данни сочат, че този сезон пожарите в тропическата гора са се увеличили с 85 процента спрямо миналата година.

Хиляди протестираха както в няколко града на Бразилия, така и на различни места по света.

С плакати "Помощ!" и "Спасете Амазония" стотици излязоха по улиците на Сао Пауло и Бразилия. В знак на протест срещу политиката на президента, която толерира разчистването на гори за селскостопански цели.

Няколко държави вече определиха пожарите в Амазонската джунгла като "международна криза" и заплашиха с ответни мерки, предаде Bulgaria ON AIR.

Франция и Ирландия заявиха, че няма да ратифицират търговското споразумение, сключено по-рано с южноамериканските страни, ако Бразилия не се заеме сериозно с потушаването на пожарите.

Финландия призова Европейския съюз да забрани вноса на телешко от Бразилия. Отговорът не закъсня.

"Горски пожари има по целия свят и това не може да бъде основание за международни санкции. В момента сме в традиционно горещия и сух зимен сезон. А в по-топли години - като сегашната, пламват повече пожари", заяви бразилският президент.

Болсонаро издаде президентски декрет, който разрешава на армията да се включи в гасенето на пожарите. Това обаче ще зависи от местните власти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 4 години

Това са белите дробове на планетата!!Още Майкъл Джаксън с видеото към песента си What about us предупреждаваше какво я чака Земята от човешката алчност!!! Ама Кой да го чуе - убиха го!!: /

26

Анонимен

преди 4 години

Повече нищо от Бразилия. Нито кафе, нито соя, или каквото съдържа нещо от Бразилия. Ако ще избора ми да намалее с 90%. Болсонаро да си гия купува сам. Болсонаро трябва да се гърчи и да бъде пребит собствения си електорат.

25

Иво

преди 4 години

Май ми се струва че на Болсонаро му запалиха голям картоф.. Да му кажат да не се занимава с Китай.. Че на господаря не му харесва

fallback