Снимка: Pixabay
fallback

Правителството на Литва реши да купи над 4 милиона йодни таблетки за 900 000 евро заради намерението на съседна Беларус да пусне в действие атомна електроцентрала, предаде БТА като цитира Асошиейтед прес.

Литовското правителство каза, че йодните таблетки, които помагат да се ограничи натрупването на радиация в щитовидната жлеза, ще бъдат доставени от производителя след един месец.

След това те ще бъдат раздадени безплатно на гражданите, които да разполагат с тях в случай на изтичане на радиация от атомната електроцентрала Островец.

Предстои тя да бъде пусната в действие тази година.

Литва, с население от 2,8 милиона души, бе против строежа на беларуската АЕЦ южно от границата й и забрани купуването на електроенергия от Беларус.

През 2009 г. Литва затвори единствената си атомна електроцентрала, напомня АП.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 4 години

И бели чаршафи да купят, бели! :)Йода ефекта ще му е нулев, а с чаршафа - могат да си надянат и бавно към гробищата. *** не е популистко, нали?

8

Мишо

преди 4 години

Трите балтийски държавици са толкова издухани, че чак да си нямаш идея! Правят се абсолютно нелогични неща, икономиката се съсипва, хората са бедни! Стотици хиляди се изнесоха във Финландия, Англия, Ирландия, Шотландия!

7

-

преди 4 години

Ало днес.бг проверявайте си фактите. През 2009 стартира процедура по затварянето на АЕЦ-а, но и не беше затворен. Не може просто да щтракнеш с пръсти и да затвориш един АЕЦ.

fallback