Снимка: Reuters, архив
fallback

Испанското правителство предложи днес да приеме в пристанище Алхесирас над 100 мигранти, които повече от две седмици са на кораб на испанска хуманитарна организация край италианския остров Лампедуза, предаде БТА като се позова на Ройтерс.

Oще по темата

Въпреки че първоначално отказваше всякакъв достъп на мигранти до италиански пристанища, вчера италианският вътрешен министър Матео Салвини позволи на 27 непълнолетни от "Оупън армс" да го напуснат. Той добави, че е направил отстъпката под натиска на италианския премиер Джузепе Конте.

Испанският министър-председател Педро Санчес написа днес в Туитър: "Испания винаги е действала при спешни случаи от хуманитарно естество. Наложително е да се намери трайно и насърчаващо европейско решение, което да обвързва предизвикателството на миграцията с ценностите на ЕС за напредък и хуманизъм".

Франция, Германия, Румъния, Португалия, Испания и Люксембург казаха тази седмица, че ще помогнат за настаняване на мигрантите. В днешното изявление на испанското правителство се казва, че това ще стане, след като корабът акостира в Алхесирас. В съобщението се подчертава, че решението е било взето заради "извънредната ситуация" на борда на "Оупън армс" и се критикува непонятната според Мадрид реакция на италианските власти, особено на Салвини.

Салвини вчера разпространи изявление, в което повтаря, че "Оупън армс" е трябвало да откара мигрантите в Испания и че организацията, която е собственик на спасителния кораб, носи вина за съдбата им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Дагелмод

преди 4 години

Да не сме ги канили при нас тези ***? Който ги обича и милее за тях да ги издържа и храни със свой пари. Господа евреите дето толкова ги защитават да ги вземат у тях а не да ни ги разселват сред нас.

7

Анонимен

преди 4 години

A тези, при положение, че им казват, че границите са затворени и не приемат кораби с какъв акъл отиват там, а не се приберат от където са дошли?

6

да живее България

преди 4 години

Ще доживеем деня, тези, които работят в НПОта да бъдат съдени за държавна измяна, заедно с мръсниците, които финансират този проект и политиците, които са си продали душите. Не, няма да успеят и ще има разплата. Зад Салвини стои народът на Италия.

fallback