Снимки: Reuters

През 1904 година започва работата по Панамския канал. Прокарването му продължава 10 години, трудят се 70 000 души, а проектът е на стойност 660 милиона евро. 15 август 1914 година е историческа дата - тогава по водите на канала преминава първият плавателен съд - американският параход "Анкон". 105 години по-късно, той напълно е променил корабоплаването.

Каналът е строен в продължение на 42 години. По време на изграждането му са загинали най-малко 20 000 души, главно от малария и жълта треска.

Благодарение на канала пътят от Ню Йорк на атлантическото крайбрежие до Сан Франциско на тихоокеанското крайбрежие на САЩ е съкратен с 13 000 километра. САЩ получават възможност по-бързо да прехвърлят военноморските си сили от единия океан в другия. Скъсява се и пътят до пристанищата на Латинска Америка и Европа.

През 1939 г. САЩ започват разширяване на канала, за да минават военни кораби ново поколение, но работата е спряна заради Втората световна война. След войната сред панамците се засилва недоволството от това, че експлоатацията на канала се извършва от САЩ. Те започват стачки и протести с настояване каналът да мине под панамска юрисдикция.

През 1977 г. панамският лидер Омар Торихос и американският президент Джими Картър подписват Договор за Панамския канал и Договор за постоянен неутралитет и управление на канала, според които от 31 декември 1999 г. каналът преминава под юрисдикцията на Панама.

В началото на 21 век стана необходимо да се модернизират всички системи на канала, тъй като пропускателната му способност достигна максималното си равнище. Освен това той е разчетен за съдове с определени размери тип Панамакс (Panamax). Други плавателни съдове, които са с по-големи размери от западния стандарт, не можеха да минават през съоръжението.

През април 2006 г. правителството решава да модернизира канала и на референдум през октомври 76,3 процента от панамците одобряват плана.

Още за строителството на Панамския канал четете на сайта на Investor.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase