Снимка: БТА
fallback

Американският министър на отбраната Марк Еспър е поискал от Южна Корея да прати войници, което да се присъединят към оглавяваните от САЩ военноморски сили в Ормузкия проток край бреговете на Иран.

Искането е било отправено на негова среща в Сеул с южнокорейския министър на националната отбрана Джон Кьон-ду, предаде Ройтерс, като се позова на южнокорейската агенция Йонхап.

Джон е казал на Еспър, че неговата страна обмисля различни варианти, тъй като граждани и кораби на Южна Корея също плават през този проток. Южнокорейският министър е заявил също, че експортните ограничения на Япония срещу Южна Корея имат "неблагоприятен ефект" върху двустранните отношения, както и върху сътрудничеството в сигурността между Южна Корея, САЩ и Япония.

Отношенията между Сеул и Токио са на най-ниското равнище от десетилетия насам. Търговските им търкания се коренят в отдавнашния спор за изплащането на обезщетения на южнокорейци, извършвали принудителен труд в японски компании през на Втората световна война.

Сеул дава знаци, че заради спора може да денонсира договора с Токио и Вашингтон за споделяне на разузнавателна информация, припомня БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 4 години

Не е сериозно 2019 година да водиш търговска война, защото преди 75 години нещо станало и то във време на война. Южна Корея не е много в час с тея приказки. Япония се е управлявала от други хора по друго време. Какво общо има със сега. То по тая логика да искаме всички компенсации от Италия заради римската империя, а после и от Турция за османската империя.

15

Анонимен

преди 4 години

подлеци са американците .. германи им отказа Франция отказа, Италия отказа ...сега ще питат и Нова Гвинея да се присъедини

14

Анонимен

преди 4 години

Също американската страна поискала от Южна Корея да повиши разходите за издръжка на американските военни, базирани там ??????????????????Държава на 1000 години на изпадне в такова жалко положение към 200 годишна такава, наистина не си го обяснявам.

fallback