Снимка: Pixabay
fallback

Италианската столица се зае с битка със свръхтуризма и наложи забрана за сядане на небезизвестните Испански стълби.

От понеделник полицията е инструктирана да глобява туристите, които сядат на стълбите с 250 евро, а ако рушат глобата може да скочи и до 400 евор.

Но жителите на Рим имат малко по-различно мнение за забраните.

Oще по темата

Италианският журналист Едгаро Гулота написа в Twitter, че е "абсурдно" градската управа да се фокусира върху толкова малък проблем, когато Рим има много по-належащи въпроси за решаване.

"Рим се лашка от една крайност в друга", пише той. "В град, който е в почти пълен хаос, на най-известното стълбище в света, осем безкомпромисни полицаи са готови да издават глоби", пише той.

Междувременно, в останалата част от града има дупки, боклук и запалващи се автобуси, отбелязва още той.

Улиците на града често са обсипани с дупки, а жителите се оплакват, че след дъжд трябва да се преборят с боклуци, паднали дървета и други отпадъци и често минават седмици или дори месеци, преди те да бъдат премахнати.

Градският транспорт на града пък е в окаяно състояние, а пускането на планираната нова линия на метрото постоянно се отлага, отбелязва международната редакция на DW.

Певицата Даниела Мартани също възнегодува срещу новите мерки на управата и заяви, че според нея Рим приоритизира стълби пред всичко друго.

Виторио Скарби, бившият министър на културата, заяви пред италианската агенция Adnkronos, че "защитата на паметник е нещо добро... но забраната за сядане е наистина прекалена". Скарби обяви забраната за "фашистка".

Миналата година Рим въведе нови правила, с които цели да ограничи свръхпосещението на туристи в града. Има забрани за уличните изпълнители, ограничение за продажбата на алкохол, организирани обиколки на барове и хранене край известни туристически места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

мак

преди 4 години

Странна забрана. Ако хората не ядат мазнотии и не разливат напитки, защо да не сядат?

8

Анонимен

преди 4 години

Само хора които никога не са излизали от България говорят как в европейските градове всичко е прекрасно,а у нас са само проблеми

7

Анонимен

преди 4 години

Без поста на Грамофон, всичките останали коментари са писани от някоя селска кръчма до която от години няма редовен обществен транспорт.

fallback