Снимка: архив, Reuters

Китай предупреди САЩ да не разполагат ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион и призова страните от региона, по-конкретно Япония, Южна Корея и Австралия към "предпазливост", предаде Франс прес.

"Китай няма да стои със скръстени ръце и ще бъде длъжен да предприеме ответни мерки, ако САЩ разположат ракети със среден обсег в тази част на света", каза пред журналисти генералният директор на дирекцията за контрол над въоръженията към външното министерство Фу Цун.

Още по темата

"Призоваваме нашите съседи да проявят предпазливост и да не позволяват на САЩ да разположат ракети със среден обсег на тяхна територия. Смятам, че това е много важен сигнал, който бих искал да изпратя на народите на Япония и Южна Корея. Това се отнася и за други държави, например Австралия", каза Фу.

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър заяви на срещи по сигурността през уикенда в Азия, че иска до няколко месеца да разположи конвенционални ракети със среден обсег в района. Тези ракети щяха да бъдат забранени по силата на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. Той обаче изтече в петък, а Вашингтон каза, че се оттегля от него, защото Русия го нарушава - нещо, което Москва отрича, припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase