Снимка: архив, Reuters

Новият китайски постоянен представител в ООН Чжан Цзюн каза, че ако САЩ искат да водят битка с Китай в търговията, тогава ще има битка, и предупреди, че Пекин е готов да вземе ответни мерки заради новите американски мита, предаде Ройтерс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да наложи 10-процентно мито върху китайски внос на стойност 300 милиарда долара от следващия месец, изостряйки още повече търговския спор между двете най-големи икономики в света.

Чжан определи решението на Тръмп като "неразумна, безотговорна постъпка" и призова САЩ да "се върнат на правилния път".

"Позицията на Китай е много ясна: ако САЩ желаят да разговаряме, тогава ще разговаряме; ако искат да водим борба, тогава ще воюваме", каза китайският дипломат пред репортери в централата на ООН.

"Определено ще вземем всякакви необходими ответни мерки, за да защитим основното си право, а също така призоваваме САЩ да се върнат на правилния път, като намерят правилното решение по правилния начин", заяви той.

Преди да стане посланик в ООН тази седмица, Чжан беше помощник-министър на външните работи.

Запитан дали търговските отношения на Китай със САЩ могат да навредят на сътрудничеството между двете страни по въпроса за Северна Корея, той отговори, че е трудно да се предскаже.

"Ще е трудно да си представим, че от една страна търсиш сътрудничеството на своя партньор, а от друга вредиш на интересите на своя партньор", каза Чжан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase