Снимки: Reuters

14 години спорове - толкова отне на Холандия да въведе забрана на бурките. Но от днес, дрехи, които покриват лицето - не само бурки, но и воали, вече не могат да бъдат носени в обществени институции като училища, болници и правителствени учреждения, нито в автобуси и влакове, съобщава БТА. 

Още по темата

Силите за сигурност вече ще трябва да предупреждават забулените жени да показват лицата си, а глоба от най-малко 150 евро очакват онези, които откажат. Достъпът им до обществени сгради също може да бъде ограничен.

Не само бурките попадат под обстрела на холандските власти - други средства за прикриване на лицето като каски и маски също биват забранени.

За някои, като холандският крайнодесен популист Герт Вилдерс, това е "исторически ден". Той заяви пред холандско радио, че това е "първата антиислямска мярка", въведена в страната. Ала други, като болници, компании за обществен транспорт и полицияна, които заявиха, че няма да спазят наредбата.

И всъщност, от първият ден, забраната се оказва... крайно неефективна.

Първата държава в Европа, която въведе забрана на пълния ислямски воал бе Франция през 2011 година, припомнят от ДПА. Няколко държави последваха примера й, като последната бе Дания миналата година. Досега според властите са били наложени глоби от 134 до 1340 евро в 39 случая, включително на 22 жени, носещи бурки или никаби.

В Германия досега са били въвеждани само изолирани и ограничени забрани - например, за обществените служби в провинция Хесен.

Мнозина смятат прикриващия цялото лице воал за символ на потискането на жените в исляма. Критиците на забраната обаче я приемат като посегателство над религиозната свобода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase