fallback

Образът на британския математик Алън Тюринг ще бъде сложен на новите 50 британски паунда. Той е сред учените с най-голям принос за развитието на компютърните науки, като Тюринг става най-известен с успешното разшифроване на т.нар "Енигма код" на германските военноморски сили през Втората световна война.

Преди няколко години животът на Тюринг бе пресъздаден във филма "Игра на кодове", който се радваше на сериозен зрителски интерес.

Голямата чест за Алън Тюринг идва повече от 60 години след смъртта му. Математикът е избран от дълъг списък, включващ имената на близо хиляда изявени учени.

"Работата му е ключ към невронните мрежи, които се използват днес в диагностика на ракови заболявания, в самоуправляващи се автомобили. Тя ще намери приложение и в бъдеще във все още неоткритите технологии", заяви един от шефовете на "Bank of England" Марк Карни.

Приносът на Тюринг към съвременната цивилизация безспорно е впечатляващ. Той е смятан за баща на теоретичната информатика и теорията на изкуствения интелект. За широката публика обаче той е най-разпознаваем като човекът успял да разшифрова кода на нацистката машина "Енигма", с която по време на Втората световна война немците защитават информацията си.

Въпреки заслугите му, само няколко години след края на войната - през 1952 г. Тюринг е съден за хомосексуалност, която по това време се смята за престъпление във Великобритания. Избира да бъде подложен на химическа кастрация, вместо да отиде в затвора. Две години след това умира.

Дълго време потомците на Тюринг водят битка, за да го реабилитират. През 2009 година министър-председателят Гордън Браун се извинява официално за отношението на държавата към Тюринг, а през 2013 г. кралица Елизабет II го помилва посмъртно, припомня телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

лошав човек си

преди 4 години

До Анонимен 32Много е труден въпроса !:)

31

Анонимен

преди 4 години

Кога ще има пари с образа на, някой от великите чернокожи математици, астрономи, инженери или икономисти?

30

човек

преди 4 години

До: 26 и 27O, sancta simplicitas!Боже Господи, Исусе Христе и Света Богородичке!Ще се прекръстя с двете ръце за по-сигурно!Ще се помоля и на Буда, Йехова, Аллах и Зевс!Ако не беше приносът на Алън Тюринг, сега щеше да изучаваш в училище официалния немски език. Ако изобщо те признаят за "Юберменш".Москва щеше да се управлява от гаулайтер.А битката при Сталинград щеше да завърши с победа на Вермахта!Тюринг допринася за разбиването на кода на машината Лоренц, не е само Енигма!

fallback