снимка: Ройтерс

Танзания следва примера на други страни и налага забрана върху пластмасовите торби. Както обяви правителството, от събота не се внасят, изнасят, произвеждат, продават или използват найлонови торбички в Източна Африка. При нарушения производителите са изправени пред глоба в размер на един милиард танзанийски шилинга (около 390 000 евро) или две години задържане под стража, съобщи държавният секретар за околната среда в кабинета на вицепрезидента Дженуари Макамба, пише германската медия Die Zeit.

Поради това личните ползватели на найлонови торбички могат да бъдат наказани с 30 000 шилинга (около 12 евро) или две седмици в затвора. Използването на пластмаса в медицината, селското стопанство или строителната индустрия е освободено от забраната.

Природозащитници адмирираха решението на правителството на Танзания. "Пластмасата е най-големият замърсител", заяви дирекорът на Световния фонд за природата (WWF) Амани Нгусару от Танзания след обявяването на забраната през април.

Въпреки това към забраната има и критики: някои граждани на Танзания изтъкнаха, че не е извършена достатъчно подготовка. "Правителството настоява да се използват алтернативни чанти за носене, но такива на пазара няма", казва Кхалфан Кхамис, търговец на пластмасови торбички в Дар ес Салаам, град в източната част на страната.

Eксперти се включиха с критиката, че забраната невинаги е била целесъобразна: найлоновите торбички съставляват само малка част от пластмасовите отпадъци. В този ред на мисли алтернативи като хартиената торба не са непременно подходящи за околната среда.

 Целия материал четете в Bloomberg TV Bulgaria!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase