Кадър: Bulgaria ON AIR

Президентът на САЩ Доналд Тръм наруши първото правило на дипломацията при тридневното си посещение във Великобритания, като се намеси във вътрешната политика на страната.

Още по темата

Президентът на САЩ и първата дама бяха посрещнати на Острова от американския посланик в Обединеното кралство, както и от британския външен министър Джереми Хънт. Официалното посещение на американсия държавен глава започна с изстрелването на 82 топовни салюта и почетен караул в Бъкингамския дворец.

По време на посещението си обаче Тръм изрази позицията си за Brexit, като посегна и на отношенията между Великобритания и страните от Европейския съюз.

В Twitter той написа, че бъдещата търговска сделка между Лондон и Вашингтон е възможна след като „Обединеното кралство премахне европейските окови“.

"Въпреки всичко, налице е едно историческо посещение. Това е една сбъдната мечта на Доналд Тръмп. В своето почти 70-годишно владичество кралица Елизабет Втора се е срещала с 12 от 13 американски президенти. На държавна визита обаче са били само двама. Това е третата", коментира пред Bulgaria ON AIR политологът Анна Кръстева.

Тръмп се впусна в две битки едновременно, дали ще ги спечели?

Тя бе категорична, че залозите в нея са от всякакъв тип, но на първо място са политически. След това икономически и геополитически.

"Тръмп за първи път се среща с кралското семейство официално. А това, което очакват всички е, че след днешната среща с Тереза Мей и няколкото големи компании след нея, той ще заяви публично, че ако Великобритания напусне ЕС, ще може да разчита на сделка със САЩ", отбеляза журналистът Бетина Жотева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase