fallback

Шамима Бегум остана без своето британско гражданство и без подкрепата на държавата. Родината на баща й - Бангладеш, също вдигна ръце от нея, а сега властите там заявиха, че ако тя все пак реши да се завърне, ще бъде обесена заради съучастието си в терористичната групировка ИДИЛ.

Oще по темата

През последните седмици стана ясно, че Шамима е била част от "моралната полиция" на Ислямска държава. Тя напуска Великобритания през 2015 година заедно с две свои приятелки. Това, което се знае за тях е, че са мъртви.

Името на Бегум нашумя след като тя се свърза с поредица от чуждестранни журналисти и помоли властите в Обединеното кралство да и помогнат да се завърне заедно с детето си в Лондон. Вместо това гражданството й бе отнето, а бебето й не оцеля. Единственият път за спасение, който Шамима има е Бангладеш - родното място на баща й. Но външният министър на страната Абдул Момен предупреди, че там не я чака нищо хубаво.

"Нямаме никаква работа с Шамима Бегум. Тя не е гражданин на Бангладеш. Никога не е кандидаствала за гражданство - родена е във Великобритания, а майка й е британка. Но ако някой има връзка с терористични групировки, ние имаме едно просто правило. Ще има фатално наказание и нищо повече - тя ще бъде пратена в затвора и веднага ще бъде обесена."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Красив ром

преди 4 години

Ела в България булко, тука аз правя каквото си искам и разликата от държавата откъдето идваш няма да я усетиш. Ще ти дам българско гражданство (тука се дава на куцо кьораво и сакато) ще те люба неспирно и ще се множим а българската държава ще ни плаща за това.Ще те заведа в Пазарджик на джамия при брачеда Ахмед Муса да ви запозная и да размените малко опит за борбата с неверниците.Ела си у дома булко.

23

Анонимен

преди 4 години

Просто и ясно!

22

Известия

преди 4 години

Абе някой може ли да каже защо сирийския народ не се връща в Сирия след като Путин унищожи "терористите" там, а все още е пръснат в Турция, Ливан, Йордания, Европа, САЩ, Канада,...!ЧАКАТ САЩ ДА СИ ТРЪГНАТ ОТТАМ, защото те въоръжиха терористите и докато американската армия е там, хората се чувтва заплашени.

fallback