Снимка: Reuters
fallback

Български художници, реставратори и иконописци ще бъдат изпратени да помагат за възстановяването на френската катедрала Нотр Дам, заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от "24 часа".

"Сутринта чрез нашия посланик в Париж предадох на президента Макрон, че съжаляваме и скърбим за тази светиня, каквато е Нотр Дам. Готови сме и да подпомагаме, както финансово, но България да предложи реставратори и живописци. Ние ще ги командироваме да помагат, това ще бъде нашият принос" - коментира Борисов.

Вчера вечерта един от символите на френската столица Париж се запали, а пожарът нанесе колосални щети на катедралата.

Кулата с форма на стрела рухна под напора на пламъците. Към момента пожарът е напълно овладян. Според информация на "Франс Прес" най-вероятно пожарът е възникнал заради ремонтните дейности, тъй като от няколко месеца се прави ремонт на катедралата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

Анонимен

преди 5 години

Никой не може да се сравнява с военното, културното и цивилизационното величие на Франция! Това е нация от естети с нюх към красотата. Сигурен съм, че ще я направят още по-красива и величествена! Иначе Франция си има достатъчно добри реставратори!

73

Заглавието

преди 5 години

Плащаме реставратори да помагат ртрдам.

72

Хитруване на дребно

преди 5 години

Разбира се, Франция няма да покани български реставратори, тъй като те нямат опит и квалификация с католически църкви. Бойко Борисов се опитва да заобиколи призива на Доналд Туск всички европейски държави да се включат във възстановяването. Тъжно е да се хитрува на дребно. По-достойно би било да се даде една макар и скромна сума, вместо да се обещава нещо ненужно

fallback