fallback

Ситуацията в Турция след последните местни избори е изключително тежка и не се знае докъде ще стигне тя. Основният залог в нея е вотът в Истанбул, тъй като именно там се генерират над 30% от брутния вътрешен продукт на страната. Това заяви арабистът Владимир Чуков пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му окончателна загуба на управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Таийп Ердоган в общината носи възможност от нова бежанска вълна, насочена към Европа, тъй като би увеличила гнева на лидера към Запада, към САЩ.
Oще по темата


"Историята на Турция показва, че важно е не да спечелиш изборите, а дали ще получиш признание, че си спечелил вота. Анкара е столицата, но Истанбул определя кой е силният човек в съвременна Турция“.

Арабистът Владимир Чуков посочи, че към момента тече повторно преброяване на гласовете в някои общини, като Истанбул е част от тях.

Чуков отбеляза и кои са основните притеснения на Ердоган от загубата на бизнес центъра в страната. „Връщайки лентата с 25 години назад, сегашният лидер на Турция също започна управлението си от Истанбул и практически вече четвърт век той е човекът-държава. Проблемът е, че Ердоган счита, че ако Екрем Имамоглу – основният опозиционен кандидат на местните избори, стане кмет на Истанбул, нещата може да се повторят и на президентските избори през 2023 г. той ще има един много силен опонент, вече управлявал 15 млн. от населението на Турция“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Реалиста

преди 5 години

Арабиста...?! Защо не казваш че опозицията-(САЩ) сложи негови хора ,и изкараха по ЕДИН глас в десетици урни ,и че хората от същите квартали стачкуват казвайки ние цяла фамилия ,от 129 души гласувахме за човека на Ердоган ,и излезна само Един глас ...?!?! Защо не казвал че нелегитимните гласове ,всъщност са били легитимни ...?! Защо не казваш че за много бързо време ,разликата от 29 000 гласа ,падна на 18 000 при броене на ново пред очите на всички партии...?!*** на САЩ сте вие...!

43

Анонимен

преди 5 години

До всички умници на мама по-долу. Защо смятате, че щом глупавите джoнгали са спрели скакалците, че коскужам ти ЕС няма да може. Малко ще се задъхаме, но резултата ще е задоволителен. 2,3,5милиона примaти няма как да бутнат ЕС. Ако трябва и кръв ше се лее.

42

Анонимен

преди 5 години

Ирдогане , пускай бижинците в софия там ги очекват милите умни и красиви сороскигендарчета

fallback