Снимка: архив, Reuters
fallback

Най-високопоставеният севернокорейски дипломат в Италия е избягал и се укрива. Това заяви днес южнокорейски депутат след заседание при закрити врата на южнокорейски парламентаристи с представители на южнокорейското разузнаване.

Става дума за изпълняващия длъжността посланик на Пхенян в Рим Джо Сон Гил. Неговото назначение трябвало да приключи в края на ноември.

Той избягал обаче от мисията на Пхенян в Рим в началото на ноември и оттогава се укрива със съпругата си, разказа пред журналисти южнокорейският депутат Ким Мин Ки.

Депутатът не каза дали представителите на южнокорейското разузнаване са съобщили къде се намира Джо, нито дали той има намерение да избяга в Южна Корея.

Според южнокорейски издания обаче 48-годишният Джо Сон Гил е поискал предоставяне на убежище в Италия в началото на декември, след като е получил нареждане да се прибере у дома.

Джо беше временно изпълняващ посланик на Северна Корея в Италия от октомври 2017 г., когато Италия изгони тогавашния севернокорейски посланик Мун Джун Нам след шестия севернокорейски ядрен тест, припомня БТА.

За последно високопоставен севернокорейски дипломат избяга през 2016 г. Тогава това беше заместник-посланикът на Пхенян в Лондон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 5 години

Винаги ги намират, но какво правят с тях като ги намерят, остава тайна.

9

Щерю

преди 5 години

Айде - и тоя загниващия капитализъм на Запада го е покварил...

8

Абе

преди 5 години

Бе що така само бягат бе?!! И то все на запад, а не в някоя "нормална" държава, като Русия или Китай?!---Най-много севернокорейци бягат в Китай, защото са им близки езиците и културите, има достатъчно инфо в нета по този въпрос.

fallback