Европейската комисия съобщи, че сключване на споразумения между европейски държави за връщане на мигранти от вътрешността на ЕС към границите, са законни и допустими според европейското право.

Германия предлага такива схеми, чрез които да изпрати незаконните мигранти в страната обратно към държавите, през които са влезли в ЕС. Канцлерът Ангела Меркел изложила плана на срещата на 16-те държави за миграцията в Брюксел в неделя, на която присъства и премиерът Бойко Борисов.

Споразуменията могат да се сключват между две и повече държави, които да се договарят за условията за връщането, разглеждането на молбите за убежище и репатрирането на отхвърлените кандидати. Граничните държави ще получават от партньора си във вътрешността на ЕС пари за издръжката на върнатите мигранти, докато съдбата им бъде решена. За да не се възползват от дългите срокове за разглеждане на молбите и избягат отново към вътрешността на ЕС, мигрантските центрове, в които те ще пребивават, ще са от затворен тип.

“Не е възможно да бъде отказано на хора, които вече са пристигнали в Европа да подадат молби за убежище, но не е задължително тези молби да се гледат в държавите, в които те ги подават, нито кандидатите да трябва да остават докато бъде взето решението за техния статут”, обясни говорител на Европейската комисията.
Екипът на Жан-Клод Юнкер разработва сега подробностите по вида на договорите, които ще се сключват между държавите, които нямат външни граници и тези на първа линия.

В неделя в Брюксел Бойко Борисов отхвърли възможността България да подпише такива договори за вече пристигнали мигранти. Около 60 000 души са регистрирани у нас и след това са заминали в други държави, където отново кандидатстват за статут.

Споразуменията ще обхващат и третирането на пристигащите в момента по границите пришълци, като Брюксел ще подсили граничната полиция и агентите на службата за убежище да помагат на местните власти за по-бързо обработване на молбите.

Засега Европейската комисия отказва да уточни времето, в което кандидатите ще изчакват в закритите центрове, но според сега действащото законодателство молбите се разглеждат в 18-месечен срок и могат да се обжалват от кандидата на две съдебни инстанции преди отхвърленият да получи нареждане за напускане на ЕС.

Според Еврокомисията не е възможно тези хора да бъдат преместени в центрове извън територията на ЕС, както предлагат Франция и Испания. Тази възможност е била отхвърлена в неделя като несъответстваща на европейското и международно право, тъй като щяла да се тълкува като отблъскване на търсещ хуманитарна закрила.
Затворените центрове в ЕС ще работят с участието на агенциите на ООН за бежанците и миграцията, с които Брюксел си сътрудничи и в Африка.

За спасените в морето мигранти се предлага да бъдат връщани в Африка, вместо да бъдат карани до европейските брегове, както сега.Така се заобикаля изискването всеки дошъл на територията на Съюза да има достъп до процедураната за убежище. Хора, които на се стъпили на европейска земя ще бъдат доставяни в лагери в Северна Африка, където ще могат да кандидатстват за убежище. Само одобрените кандидати, ще бъдат транспортирани и разселвани в Европа. Останалите ще бъдат връщани у дома. ЕС разчита да сключи споразумения със средиземноморските държави в Африка за разкриване на такива центрове.

За модел ще служи сегашната схема за прехвърляне на мигранти от Либия в Нигер, откъдето те би трябвало да бъдат вземани в ЕС. Над 1400 души са прехвърлени, чрез нея в Нигер, но едва около 30 са взети в Европа. Еврокомисията плаща по 10 000 евро на мигрант, но макар да са заявили 40 000 места еврочленките не бързат да ги изпълнят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase