Наим Сюлейманоглу. Снимка: архив, Булфото
fallback

Паметта на легендарния щангист, олимпийски и световен шампион Наим Сюлейманоглу, който почина на 18 ноември миналата година, ще бъде увековечена в истанбулския квартал Авджълар, който е компактно населен с изселници от България. Един от големите паркове в квартала ще носи името на покойния щангист.

Предложението бе направено от кмета на Авджълар Хандан Топрак Бенли, единствената жена кмет в мегаполиса Истанбул. То бе прието единодушно от членовете на общинския съвет.

Oще по темата

По този начин Хандан Топрак Бенли изпълни обещанието си, дадено на церемония в памет на щангиста, организирана по нейна инициатива в културния център в Авджълар. Тогава тя се зарече, че името на Наим Сюлейманоглу ще бъде увековечено, като на него ще бъде кръстена улица или парк в общината.

"Покойният Сюлейманоглу бе наш съгражданин в Авджълар. Той прослави нашата родина пред света, затова се гордеем с него. И сега, като именуваме на него един от най-хубавите паркове в нашия квартал, вярваме, че ще служи за пример и на бъдещите поколения, ще ги вдъхновява за спортни дейности", заяви Бенли, цитирана от БТА.

Също по инициатива на кмета всяка година датата на кончината на Наим Сюлейманоглу 18 ноември ще се отбелязва като ден в негова памет в Авджълар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

До 9

преди 6 години

Щом те боли , отрежи го бе и си купи нов. Сега поне има резервни части

17

Shark

преди 6 години

Нито един велик турчин всъщност не е турчин. Дори и султаните на османската империя не са били турци, а синове на отвлечени християнки. Истинските турци са диви, *** и примитивни, още тогава са го знаели, затова са взимали християнски жени, за да облагородят поне владетелите си. Не че са успели особено де, ама имало е някакви проблясъци на по-цивилизовано поведение.

16

ТурчинЪт

преди 6 години

До: Българите, 11, 12, 6И това доживях да видя: българи да се хвалят че са турци. Незнам да плача ли или да се смея...

fallback