Сара Мълали. Снимка: Reuters
fallback

Бившата медицинска сестра Сара Мълали бе назначена днес за епископ на Лондон. Това е първата жена на този пост, един от най-важните в Англиканската църква, предаде Ройтерс.

Мълали е 133-ият епископ на столицата на Обединеното кралство, а постът е третият по важност в йерархията на Англиканската църква след този на Кентърбърийския архиепископ и на епископа на Йорк.

"За мен е голяма чест", каза 55-годишната Мълали, която е омъжена и има две деца. Церемонията по встъпването й в длъжност ще се състои на Нова година в лондонската катедрала "Свети Павел".

Мълали е ръкоположена за свещеник през 2001 г., а през 2015 г. става епископ на Кредитън в Югоизточна Англия. Англиканската църква позволява на жени да стават свещеници от 1994 г., но първата жена бе ръкоположена за епископ едва през 2014 г.

Англиканската църква остава дълбоко разделена по въпроса за жените духовници. Жени епископи има в Канада, САЩ, Австралия и Нова Зеландия, но клоновете на Англиканската църква в Африка и в други развиващи се страни все още не ръкополагат жени за свещеници.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 6 години

А така, кой не е учил история на религията, а? В раните векове на християнството свещениците са както мъже, така и жени и никой не приема това за нещо странно или скандално. Чак след превръщането на Църквата в най-големия земевладелец и в една от най-богатите държави (Ватикана) жените са изключени. Обаче в 1 и 2 век си има жени свещеници.

20

Анонимен

преди 6 години

Истинската вяра и служение в Христос е решаващата. Църквата няма земен произход, а Божествен. Христос е глава на Църквата и от началото е казано кой може и кой не може да бъде свещеник. Равноправието, хуманизма, демокрацията са добри неща, но не и когато преиграваш с тях. Църква означава общност на всички верни и предани на Христос, а не експериментален биг брадър. В Църквата си има каноничен ред. В истинската Църква. Такива ми ти работи, бедни ми читателю...

19

спасов

преди 6 години

До Анонименявно си комунистически ***. Ние православните българи въздигаме в "култ" не смърта на Христа а неговото възкресение....простотията по комунистическите *** ходи

fallback