Снимка: Reuters
fallback

Япония предвижда рекорден бюджет за отбраната в размер на 5,19 трилиона йени (46 милиарда долара) за следващата бюджетна година, за да укрепи противоракетната си защита срещу заплахите на севернокорейските ракети, предаде Франс прес, като се позова на японския в. "Никей".

Това ще бъде шестата последователна година на увеличаване на разходите за отбраната в страната. Според изданието голяма част от новото бюджетно увеличение е предназначена за покриване на разходите за американската наземна система за прехващане на ракети Иджис ъшор.

Миналата седмица японският министър на отбраната Ицунори Онодера заяви, че страната предвижда да купи от САЩ и крилати ракети с голям обсег. Това решение е спорно, защото японската пацифистка конституция забранява използването на сила за разрешаване на международни спорове, пише БТА.

Като цяло бюджетът на Япония за фискалната 2018 г. ще е в размер на 97,7 трилиона йени (867 милиарда долара). В него се увеличават и разходите в социалната сфера, в това число и тези за здравеопазването, допълва ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 6 години

Ако САЩ не бяха хвърлили атомни бомби над Япония сега япончетата щяха да пеят "Катюша" и да говорят на руски у дома си... Руснаците смазват най - силната японска войскова част - Квантунската армия - за 2 седмици почти без жервти. Още 3 - 4 месеца и в Токио щяха да има портрети и бюстове на другаря Сталин. Та затова избързаъха американците с ядрен удар над цивилно население - за да имат някакво участие в разпределянето на властта в региона. Показаха, че който може да счупи нещо му е господар...

16

Анонимен

преди 6 години

Така, така! САЩ на кой ще си продават джепането?

15

Анонимен

преди 6 години

Тръмп нали каза, че сигурността не е безплатна. Япсите ще трябва да се бръкнат малко.

fallback