Карлес Пучдемон. Снимка: архив, Reuters
fallback

Испанският Върховен съд заяви, че е оттеглил европейската заповед за арест на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон и четирима членове на уволненото му правителство, които се борят срещу екстрадиция от Белгия, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Петимата заминаха за Белгия, след като парламентът на Каталуния едностранно обяви независимост на областта на 27 октомври, което беше определено за незаконно от испанските съдебни власти.

Oще по темата

Върховният съд каза, че отделните заповеди за арест не се отнасят за престъпление, извършено от тях като част от по-голяма група, и че политиците са показали готовност да се върнат в Испания, за да участват в областните избори в Каталуния, свикани от испанското правителство за 21 декември.

Според съда оттеглянето на заповедта за арест също така премахва възможността случаят да бъде разглеждан от повече от една европейска юрисдикция.

Петимата каталунски политици са разследвани за бунт, противодържавна дейност и незаконно присвояване - престъпления, които се наказват с десетки години затвор в Испания. През ноември срещу тях бяха издадени европейски и международни заповеди за арест.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Ъперкът!!!

преди 6 години

До анонимния дето сравнява бившия загинал СССР и настоящата загиваща РФ !!! Точно като тюрмата на народите Рассия ба!!! Това е най-жестоката и подтисническа измислена държава за цялата 8000 годишна история на Човечеството ба!!! А Испания е нейно сравнително БЛЕДО КОПИЕ ба!!! Сега капиш ли си ба,ироничен жалкарино ба?????

11

Viska Cataluna!!!

преди 6 години

До некакъв дето предполагам,че ме пита добронамерено бре! Скивай ся питащия-има известна сентеция по повод на твоето питане към мен бре-а именно-РОДЕНИЯ КАТО ТЕЛЕ-ВОЛ ЩЕ СИ УМРЕ,бре!Та така и за вашия порив за независимост и свобода 45 години бре!!!Viska Cataluna!!!,бре!!!

10

Анонимен

преди 6 години

До Ъперкът!!! 5 Като СССР ли?

fallback