Снимка: Reuters, архив
fallback

Държавният департамент на САЩ и Пентагона не са били предупредени за плановете на американския президент Доналд Тръмп да прекрати доставките на оръжие за сирийските кюрди от "Силите за народна самоотбрана" (YPG), предава ТАСС, като се позовава на публикация в Associated Press.

"Решението на Тръмп, както изглежда, е било напълно изненадващо за Пентагона и Държавния департамент", отбелязват от агенцията. 

"Служителите и на двете ведомства, които в обичайна ситуация биха били уведомени за смяна на политиката на САЩ по отношение на доставката на оръжие за сирийските кюрди, заявиха, че не са знаели за измененията". Както пише в публикацията, не е ясно също дали Вашингтон е предупредил самите кюрди за този ход, преди да информира турската страна.

Агенцията констатира, че прекратяването на доставките на американски оръжия за кюрдите "може да помогне за свалянето на напрежението между САЩ и Турция". В материала се отбелязва, че за кюрдите това ще е "деморализиращ удар".

Вестник "The Wall Street Journal" също съобщава, че решението на Тръмп е било изненада за ред сътрудници на американската администрация, като се позовава на анонимни източници. Изданието отбелязва, че запитаните американски военни още не са получили нови инструкции относно въоръжаването на кюрдите. 

Те уточняват, че към този момент няма планове за изпращане на нови партиди с оръжия за YPG, предава "Фокус".

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу съобщи, че Тръмп е обещал на турския си колега Реджеп Таийп Ердоган, че САЩ ще спрат да снабдяват с оръжие сирийските кюрди и изрази задоволството на турската страна от заявлението на американския държавен глава. След това от Белия Дом съобщиха, че Тръмп е уведомил Ердоган за предстоящи изменения в поддръжката на партньорите на САЩ в Сирия. 

Други подробности не бяха получени и от двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Иван

преди 6 години

Тоя ненормалник,колкото по-рано го импичнът толкова по-добре. Продължава да играе по свирката на Путин.

17

пенко

преди 6 години

ЗНАЕТЕ ЛИ , ЧЕ ОСВЕН АМЕРИКАНСКИТЕ ЩАТИ НА ЗЕМЯТА НЯМА ДРУГ НАРОД ,КОЙТО ДА ПОДКРЕПЯ ПОРЕДНАТА ГАДОСТ НА БРИТАНСКАТА КОРОНА -...А ИМЕННО : ЛИШАВАНЕТО НА 30 МИЛИОНЕН НАРОД ОТ ДЪРЖАВА !!! ПОЯСНЕНИЕ : НАЙ-ДОБРИЯТ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ТУРЦИЯ БЕ КЮРД И СА КАЗВАШЕ ТЮРГУТ ЙОЗАЛ , А НАЙ ДОБРИЯТ ЩАТСКИ ПРЕЗИДЕНТ ЩЕ СЕ КАЗВА ЕЛИЗАБЕТ МОШЕ МАЙЕР !!!

16

eni4er

преди 6 години

Първо се отчита на Ердоган,после ще оведомява департамента.

fallback