Снимка: Reuters
fallback

Общ преглед
Украйна почете днес жертвите на големия глад през 1932-33 година, известен в страната като "гладомор", отнел живота на милиони украинци, предаде Франс прес, цитира БТА.
Oще по темата

"Никога няма да забравим ужасното престъпление на организиралите голодомор (глад на украински)", заяви в комюнике украинският президент Петро Порошенко.

През 1932 година сталинският режим предприема кампания на принудителна колективизация, при която съветските власти изземват пшеницата, зеленчуците и животните, осъждайки на глад селяните, най-вече в Украйна.

Според украински и западни историци, този глад, предизвикан умишлено от съветската власт, е целял да се прекърши волята на Украйна за независимост.

Русия отхвърля това тълкуване, а Украйна се стреми този глад да бъде признат от ООН като геноцид.

От 1998 година четвъртата събота на ноември е обявена в Украйна за Ден на възпоменание на жертвите на големия глад. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

196

Боби

преди 6 години

До Уроко по историяЧе по времето указано за голодоморите е имало проблеми с продоволствието това е ВЯРНО но да се говори за ЦЕЛЕНАСОЧЕН ГЕНОЦИД е просто глупостМилион и половина жители на ЛЕНИНГРАД са загинали от СТУД и ГЛАД и се знае къде са погребани и колко са братските могили с труповеКъде са могилите с милиони жертви на Голодомора? Защо според СССР документи най-голяма е смъртността през лятото на 1933(ДА ЛЯТОТО)Нещо не се Връзва? Отговорът е Банален - Епидемия от Тиф в този случай

195

Анонимен

преди 6 години

Именно споменът за този умишлен мор на украинците ги кара да искат и сега дасе отделят от Русия. Горките наивни славяни, те са посрещали хитлеристките войски с хляб и сол, именно заради спомена на този гладомор. Но Хитлер ги е избивал и може би, ако беше победил щеше да започне да избива и българите.

194

Анонимен

преди 6 години

Нито са достойни, нито са хора.Майданските *** си стоят в Киев на топло, а пращат на фронта младежи от други националности, особено българи.

fallback