Снимка: Reuters

Френският президент Еманюел Макрон представи инициатива срещу насилието и тормоза над жени, насочена срещу заличаване на чувството за срам у жертвите, заради което мнозина не съобщават за посегателствата, както и към ликвидиране на културата на сексизъм във Франция, предаде Асошиейтед прес, цитира БТА.

Още по темата
В реч по случай днешния Международен ден за премахване на насилието над жените Макрон представи план, който насърчава жените да предприемат действия, предлага се по-строго законодателство срещу извършители на посегателства и са предвидени мерки за образоване на населението по тази тема - като се започва още от детската градина.

Макрон заяви, че миналата година във Франция 123 жени са починали в резултат на насилие от настоящи или бивши партньори. Президентът запази минута мълчание в тяхна памет и заяви: "Време е срамът да отиде от едната при другата страна".

Макрон посочи, че в следващите пет години Франция ще предприеме максимални усилия срещу насилието срещу жените, предаде ТАСС.

"Убеден съм, че една от главните задачи на моя петгодишен мандат е борбата за равенство между половете и борбата срещу насилието на жени", каза той. 

По думите му през 2018 г. ще бъдат отделени 420 милиона евро за осъществяване на програма за защита на равенството на половете.

"Всяка гражданка на републиката има право на защита. Франция вече не трябва да бъде една от тези страни, в които жените изпитват страх", каза той. 

Макрон заяви, че "обществото продължава да е пропито от сексизъм".

"Ще засилим борбата срещу дискриминацията по полов признак и насилието. Тази работа ще се върши всекидневно", обеща той.

По думите му планът за борба с насилието във Франция ще се опре на три основни принципа - обучение на специалисти в областта на образованието, подпомагане на жертвите на насилие и разширяване на средствата за борба с това явление. Той съобщи, че от догодина във всички училища ще бъде въведен учебен курс, посветен на борбата със сексизма и насилието, а във френските болници ще се появяват служби за медико-психологическа помощ за жени.

"В близките месеци в столицата ще заработят десет подобни звена", каза Макрон.

Скоро ще бъде създадено и мобилно приложение за подпомагане на жертви на т.нар. "кибернасилие". Във Франция ще заработи и гореща линия, чрез която анонимно и безплатно да може да се получи психологическа и юридическа помощ.

В началото на месеца над 100 френски актриси, певици, писатели и режисьори изпратиха писмо до френския президент с искане да се приеме спешен план за действие срещу насилието над жени.

Писмото беше написано във връзка със скандалите около холивудския продуцент Харви Уайнстийн. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase