Идва ли краят на ерата Меркел? Днес германският канцлер се среща с президента Франк-Валтер Щайнмайер, за да му съобщи формално, че предварителните преговори за съставяне на коалиция са се провалили.

Тройна коалиция "Ямайка" няма да има. Свободните демократи, една от трите преговарящи партии, неочаквано се оттеглиха от дискусиите. Това стана след поредния маратон, продължил до късните часове на нощта. Либералите обявиха, че не обвиняват никого, но им липсва доверие в партньорите.

Още по темата

Трите теми, по които не е постигнат консенсус, са мигрантите, данъците и политиката за борба с климатичните промени. Християндемократите и "Зелените" изразиха разочарованието си. И двете формации били сигурни, че компромисът е възможен.

Решението за среща с президента още днес подсказва, че Меркел може би няма да търси друга коалиция. Държавният глава може да насрочи предсрочни избори в срок от два месеца. При такъв сценарий голямата въпросителна е с колко ще се увеличи подкрепата за крайната десница. Антиимигрантската евроскептична партия спечели 13% на вота през септември и вече е трета политическа сила в Германия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase