Снимка: Reuters

Зимбабвийски военни се обърнаха към нацията тази нощ по националната телевизия и отрекоха в страната да е извършен преврат, предаде Франс прес.

Военните потвърдиха, че са завзели властта, но подчертаха, че тяхна мишена са "престъпниците" около президента Робърт Мугабе, а 93-годишният държавен глава е невредим, посочва Ройтерс.

Военните в Зимбабве задържаха финансовия министър на страната Игнасиус Чомбо, след като завзеха властта в опит да се справят, както те твърдят, "с престъпници около президента Робърт Мугабе, които, причиняват социално и икономическо страдание на хората", предаде Ройтерс, като се позова на правителствен източник.

Чомбо е водещ член на т.нар. фракция "Г40" на управляващата партия "Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт" (ЗАНУ-ПФ).

Фракцията е оглавена от съпругата на Мугабе - Грейс, която се стреми да наследи 93-годишния президент на президентския пост, посочва БТА.

Мугабе и семейството му са добре и сигурността им е гарантирана, каза говорител, който уточни, че армията е взела на прицел единствено престъпниците около президента, "причиняващи социално и икономическо страдание".

Очакваме ситуацията да се нормализира веднага щом приключим мисията си, добави той, цитиран от ДПА.

Към 02,00 часа местно време се чу продължителна стрелба близо до частната резиденция на президента Мугабе в столицата. Малко по-рано бе съобщено, че войници са завзели централата на зимбабвийската държавна телевизия Зед Би Си, а после агенциите съобщиха за няколко силни експлозии в центъра на столицата Хараре.

Американското посолство обяви на сайта си, че днес ще остане затворено и призова сънародниците си в Хараре да останат у дома заради несигурната политическа обстановка. Великобритания посъветва своите граждани в Зимбабве да направят същото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase