Снимка: БТА
fallback

Испанският конституционен съд анулира декларацията на каталунския парламент от 27 октомври за едностранно обявяване на независимост, съобщиха Ройтерс и Франс прес, като се позовават на говорителка на съда.

Часове след като Каталуния обяви независимост в резултат на гласуване в регионалния парламент, завършило със 70 гласа "за" и 10 "против", испанското правителство отстрани от длъжност каталунския премиер и разпусна парламента.

А днес демонстранти, подкрепящи независимостта на Каталуния, блокираха пътища и спряха влакове в хода на обща стачка срещу арестуването на министри в уволненото каталунско правителство и дейци на движението за отцепване на областта, предаде Асошиейтед прес.

Блокирани бяха много от пътищата към големи каталунски градове, включително регионалната столица Барселона, и важни автомагистрали, съобщиха регионалните транспортни власти в Каталуния. През цялата сутрин е било нарушено движението по над 60 участъка от пътната мрежа.

Националната железопътна компания на Испания "Ренфе" заяви, че движението на пътнически влакове по десетки направления с било нарушено, след като протестиращи препречили релсите. Засегнати са били и няколко линии на високоскоростни влакове.

Стачката не беше подкрепена от двата най-големи синдиката в Испания и не се съобщава да е оказала сериозно въздействие върху промишлеността или туристическия сектор, който е един от основните за региона.

Тя беше свикана от синдикалната организация Се Ес Се първоначално заради трудови въпроси, но сепаратистките партии и неправителствени организации призоваха работниците да се включат в блокадите, за да протестират срещу действията на Испания по отношение на Каталуния.

В социалните мрежи беше съобщено за сблъсъци при опити на полицията да отстранява протестиращи, съобщи БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 6 години

Kakva Cataluña be tova e España,a mishkite sa v Belgia

16

Анонимен

преди 6 години

Грешиш! Тук става въпрос за "порива" на шепа политици действащи не за каталунците, а за нечии външни, а и за свои лични интереси. Става въпрос за дълго продължила в годините и с много пари манипулиция и промиване на мозъците, която така и не можа да убеди мнозинството от населението на Каталуния.

15

Анонимен

преди 6 години

Рани или късно Каталуня ще бъде свободна.Просто е въпрос на време. Защото никой не може да спре порива на хората към свобода.

fallback